biele víno slovenské vinárstvo

Poznáte všetky druhy a odrody bieleho vína (nielen) na Slovensku?

Anton UhnákOchutnávka vín

Biele víno patrí medzi najobľúbenejšie druhy vín, a to nielen na Slovensku. Svoju obľubu si získalo vďaka osviežujúcej chuti, rôznorodým aromatickým profilom a schopnosti prispôsobiť sa mnohým kulinárskym zážitkom. Keď hovoríme o druhoch a odrodách bieleho vína, je dôležité poznamenať, že na Slovensku nájdeme nielen domáce odrody, ale aj medzinárodne známe vína, ktoré si tu nachádzajú svoje miesto. Ochutnávka vínrodinnom vinárstve vám vie ponúknuť širokú škálu bielych vín, a môžete si vybrať to vhodné pre vás.

Druhy bieleho vína

Medzi hlavné druhy bieleho vína patrí suché, polosuché, polosladké a sladké víno. Rozdelenie závisí od obsahu zvyškového cukru vo víne, čo výrazne ovplyvňuje jeho chuťový profil. Suché vína sú obľúbené pre svoju sviežosť a kyslosť, zatiaľ čo sladšie vína lákajú tých, ktorí preferujú jemné, ovocné tóny.

Najznámejšie biele odrody na Slovensku

Na Slovensku sa pestuje množstvo bielych odrôd, ktoré svojou kvalitou konkurujú aj svetovo uznávaným vínam. Medzi tie najznámejšie patrí Rizling rýnsky, ktorý je považovaný za kráľa bielych vín. Vyznačuje sa harmonickou kyslosťou a jemnými ovocnými a kvetinovými tónmi.

Tip od vinára: Vyskúšajte našu špecialitku, Rizling rýnsky Noir, ktoré vás dostane svojou komplexnosťou a jedinečnou štruktúrou vône aj chuti.

Odrody bieleho vína sú rôznorodé a každá z nich ponúka jedinečný chuťový profil, ktorý závisí nielen od genetických vlastností viniča, ale aj od klimatických podmienok, v ktorých sa pestuje. Slovensko sa môže pochváliť bohatou škálou domácich, ale aj medzinárodne uznávaných bielych odrôd, z ktorých každá prináša iný zážitok.

Rizling rýnsky

Rizling rýnsky je považovaný za jednu z najvýznamnejších odrôd bieleho vína vo svete a na Slovensku má dlhú tradíciu. Táto odroda pochádza z Nemecka, ale aj u nás sa teší veľkej obľube. Rizling rýnsky sa vyznačuje výraznou kyslosťou, sviežosťou a štruktúrou. Často má tóny citrusov, marhúľ, broskýň či zelených jabĺk. Staršie ročníky sa môžu rozvíjať do medových a minerálnych chutí. Vhodné je na dlhodobé zrenie v pivnici, kde sa chuť ešte viac obohacuje. Ak vás táto odroda zaujíma viac, prečítajte si o nej aj ďalšie zaujímavé informácie, v našom blogovom článku Ako sa rizling od Rýna až do Čajkova dostal.

Veltlínske zelené

Veltlínske zelené je odroda s výraznou minerálnosťou a korenistými tónmi. Je jednou z najrozšírenejších odrôd v strednej Európe, vrátane Slovenska. Veltlínske zelené je vhodné na výrobu ľahších suchých vín, ktoré sú obľúbené počas letných mesiacov vďaka svojej sviežosti. Chuť môže pripomínať zelené bylinky, biele korenie a niekedy aj jemné orechové či mandľové tóny.

Rulandské biele

Rulandské biele, známe tiež ako Pinot Blanc, je odroda pochádzajúca z Burgundska vo Francúzsku. Na Slovensku sa jej darí v miernejších vinohradníckych oblastiach, kde vytvára vína s jemným a harmonickým chuťovým profilom. Rulandské biele má jemnú kyslosť, čo ho robí veľmi vyváženým. V chuti sa často objavujú jablká, hrušky a kvetinové tóny. Táto odroda sa často využíva aj na výrobu šumivých vín.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc je medzinárodne uznávaná odroda, ktorá na Slovensku vytvára veľmi aromatické a svieže vína. V závislosti od terroiru môže mať tóny egreša, čiernej ríbezle, trávy, zeleného jablka alebo exotických plodov, ako je marakuja či ananás. Sauvignon blanc je typicky suché víno s výraznou kyslosťou, ideálne na osvieženie počas teplých dní a skvelé k rybám a morským plodom.

Chardonnay

Chardonnay je jedna z najpestovanejších odrôd na svete, a to aj na Slovensku. Je veľmi flexibilná, pretože sa dobre prispôsobuje rôznym podmienkam, čo jej umožňuje produkovať vína s odlišným charakterom. V chladnejších oblastiach má Chardonnay citrusové, zeleno-jablkové tóny, zatiaľ čo v teplejších regiónoch sa prejavujú tropické ovocné tóny, ako sú ananás alebo mango. Okrem tichých vín je Chardonnay základnou odrodou pre šumivé vína.

Unikátne slovenské biele odrody

Slovensko je síce malá krajina rozlohou, ale veľká bohatstvom a históriou vinohradníctva a vinárstva. Vinári na Slovensku už dlhé roky skúšajú a šľachtia nové odrody, ktoré zaujmú svojou chuťou a vlastnosťami. Hviezdou v našom regióne je bezpochyby Pesecká Leánka, ktorú sme viac rozobrali aj na našom blogu Tekovská princezná Pesecká Leánka. Ďalšími zaujímavými odrodami je aj napríklad Devín (slovenská odroda vyšľachtená v roku 1958 krížením Tramínu červeného a Veltlínského červenobieleho), Pálava (vznikla krížením – tentoraz Tramínu červeného a Müller-Thurgau), Müller-Thurgau (odroda vytvorená v 19. storočí v Nemecku krížením Rizlingu rýnskeho a Silvánskeho zeleného), či Tramín červený známy svojimi exotickými a korenistými tónmi. Našou vlajkovou loďou je víno Traja Králi, ktoré je vyrobené z troch kráľovských odrôd: Pinot blanc, Rizling rýnsky a Tramín červený.

Vinárstvo a degustácia vína na Slovensku

Slovenské vinárstvo sa môže pochváliť dlhou tradíciou pestovania viniča a výroby kvalitných vín. Regióny ako Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Tokaj či Juhoslovenská oblasť sú známe svojou produkciou bielych vín. Pre milovníkov vína je preto ideálna návšteva týchto vinárstiev, kde môžu absolvovať profesionálnu degustáciu vína a objaviť rôznorodosť slovenských odrôd. Počas degustácie vína odborníci často zdôrazňujú dôležitosť kombinácie vína s vhodnými pokrmami, aby sa zvýraznili všetky jeho nuansy.

Biele víno, skvelá voľba, ktorou nič nepokazíte

Výroba bieleho vína, či už ide o suchý Rizling alebo exotickú Pálavu, má na Slovensku dlhú tradíciu. Slovenské vinárstvo neustále napreduje a prispôsobuje sa moderným požiadavkám trhu, vrátane produkcie vegánskeho vína. Pre milovníkov bieleho vína je teda Slovensko ideálnym miestom na objavovanie nových chuťových zážitkov a na spoznávanie unikátnych domácich odrôd prostredníctvom degustácií priamo vo vinárstvach. Biele vína ponúkajú rozmanité chuťové a aromatické profily, ktoré dokážu uspokojiť aj tých najnáročnejších milovníkov vína. Či už ide o svetovo uznávané odrody ako Chardonnay a Sauvignon blanc, alebo o unikátne slovenské odrody ako Devín a Pálava. Na Slovensku máme možnosť vychutnať si širokú škálu bielych vín. Vinohradnícke oblasti Slovenska vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie týchto odrôd a ponúkajú bohaté zážitky pri degustáciách a spoznávaní ich rôznorodosti.