Čo je to anémia a čo spôsobuje ? Anémia je stav, kedy v tele nie je dostatok zdravých červených krviniek alebo hemoglobínu, čo je proteín obsiahnutý v červených krviniek. Ten prenáša kyslík z pľúc do rôznych častí tela. Nedostatok železa je častou príčinou anémie, hoci existujú aj ďalšie príčiny, ako sú nedostatočná tvorba červených krviniek, strata krvi alebo zničenie červených krviniek. …
Víno a produkty mora idú dokopy: toto musíte vyskúšať!
Milujete morské plody? Sú vysoko výživné, vďaka omega-3 mastným kyselinám podporujú aj zdravie srdca a mozgu. K rôznym druhom morských rýb, mušlí, kreviet, ustríc či homárov sa dokonale hodí víno. Nielen na ,,zapitie“ jedla, ale priamo ako ingrediencia do receptov. Takáto kombinácia vie podčiarknuť jedinečnú chuť morských živočíchov. Výber vína však závisí hlavne od druhu jedla a použitého spôsobu prípravy. …
Ak chcete kvalitné víno – naučte sa čítať etiketu
Chceli by ste svojim priateľom podarovať dobré kvalitné víno zo slovenského vinárstva? Na trhu je ich veľké množstvo, určite ,,preštudujte“ etiketu. Najviac o kvalite vína vie napovedať jeho tzv. apelácia, ktorá označuje konkrétnu oblasť či región, kde sa víno pestuje a vyrába. Poďte si s nami vysvetliť základné pojmy, s ktorými sa na etiketách môžete stretnúť. Aj Slovensko má čo …
Pri týchto chorobách sa vzdať vína NEMUSÍTE
Pitie vína patrí medzi tradície rôznych kultúr po tisícročia. Prečo je práve tento alkoholický nápoj vyrobený z hrozna a fermentovaných kvasníc, aj v dnešnej dobe tak obľúbený a dokonca v malom množstve aj lekármi odporúčaný? Slúži ako prevencia pred mnohými zdravotnými problémami. A dobrá správa – môžete ho popíjať, aj keď máte intoleranciu na histamín. Uprednostnite červené pred bielym – hlavne ak trpíte na tieto …
Degustácia vína: aké techniky využívame pri ochutnávke?
Degustácia vína má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha až do obdobia starovekých civilizácií. V 18. a 19. storočí sa zintenzívnil rozvoj vinohradníctva a zmenili sa techniky vinárstva. Rôzne regióny sa začali špecializovať na pestovanie rôznych odrôd hrozna, čo viedlo k vzniku rôznych druhov vína. Degustácia sa stala viac formálnou praxou. V 20. storočí sa vytvorili rôzne profesionálne organizácie a spoločnosti zamerané na degustáciu a hodnotenie vína. Vznikli …
Kedy si pochutnáme na tohtoročnom víne: Oberačka hrozna v plnom prúde!
Jeseň je obdobím, ktoré nám prináša nielen zmenu farebnosti a opadávanie listov zo stromov, či pokles teplôt, ale aj obdobie, kedy vinohradníci po celom svete začínajú svoju tradičnú oberačku hrozna. Pre výrobu vína, ktoré sa neskôr dostane na naše stoly, je to kľúčový čas. Oberačka hrozna, známa aj ako vinobranie, je v kalendári vinohradníkov dôležitou udalosťou. Tento proces začína zberom zrelých …
Kvalitné biele víno sa rodí na Slovensku
Slovensko, krajina bohatá na svoje vinohradnícke tradície a úrodné pôdy, je domovom pre niektoré z najkvalitnejších bielych vín na svete. Odrody bieleho vína, ktoré sa pestujú na našom území, prinášajú na stôl skúsenosti slovenských pestovateľov a jedinečné charakteristiky pôdy. Slovenské biele vína získavajú obdiv a uznanie na celom svete. V tomto blogu sa zameriame na odrody slovenského bieleho vína, jeho špecifiká …
Šumivé víno: Ideálny základ pre letné kokteily
Šumivé víno sa stalo obľúbeným základom pre rôzne kokteily. Jeho bublinky dodávajú každému nápoju špeciálny charakter a sviežosť. Či už ide o klasické recepty alebo nové, netradičné kombinácie, šumivé víno vždy zaujme svojím jedinečným štýlom. Vyskúšajte ho v týchto kombináciách s našim jedinečným frizzante. Klasika v novom šate: Aperol Spritz s frizzante Aperol Spritz je drink, ktorý si mnohí spájajú s …
Pravidlá párovania jedla s vínom
Víno je z pohľadu mnohých kultúr vnímané ako neoddeliteľná súčasť gastronomických zážitkov. Jeho správne párovanie s jedlom je základom harmonického spojenia, ktoré v nás zanecháva chuť nefalšovaného pôžitku. Dokonalé kombinácie si však vyžadujú trochu znalostí. Čo teda hovoria pravidlá a čo okrem druhu jedla a mäsa ovplyvňuje dokonalosť celkovej kombinácie? Každé víno má svoje špecifické vlastnosti, ktoré treba pri párovaní …
V čom je skutočný rozdiel medzi bielym, červeným a ružovým vínom?
Svet vína je plný rôznych odrôd, ktoré ponúkajú širokú škálu chutí a vôní. Medzi hlavné kategórie vín patria biele, červené a ružové vína. Každý druh vína má svoje vlastné charakteristiky, proces výroby a vhodné spôsoby servírovania. Viete, aký je skutočný rozdiel medzi bielym, červeným a ružovým vínom? Výroba a odrody hrozna Biele víno sa vyrába z hrozna s jasne zelenými, …