Biele víno patrí medzi najobľúbenejšie druhy vín, a to nielen na Slovensku. Svoju obľubu si získalo vďaka osviežujúcej chuti, rôznorodým aromatickým profilom a schopnosti prispôsobiť sa mnohým kulinárskym zážitkom. Keď hovoríme o druhoch a odrodách bieleho vína, je dôležité poznamenať, že na Slovensku nájdeme nielen domáce odrody, ale aj medzinárodne známe vína, ktoré si tu nachádzajú svoje miesto. Ochutnávka vín …
Dobroty k vínu: čo sa k lahodnému moku najviac hodí?
Umenie párovania jedla s vínom je veľmi subjektívna záležitosť. Často závisí od vašich osobných preferencií chutí v jedle a od druhov vín, ktoré uprednostňujete. Pri podávaní jedla k vínu býva najdôležitejším faktorom vyváženie chutí. Môžete vyskúšať buď párovanie príbuzných chutí alebo kontrastné párovanie, dôležitý je výsledok. V ideálnom prípade by sa mali navzájom dopĺňať. Základné aspekty, na ktoré treba dbať pri párovaní Príchute …
Už ako malí sme pili víno
Vyrastanie vo vinárskej rodine vždy znamenalo veľa práce vo viniciach. Celkovo však na tie časy spomínam rád. Keď bolo dobré počasie, zobrali sa chlapi z rodiny – ja, oco, starký, strýko a bratranec – a na traktore sme vyšli na vinicu. Mali sme zbalené aj nejaké to jedlo a pitie, kde sme niekedy pracovali až 8 – 9 hodín. Keď …
Zo zákulisia takej obyčajnej rodiny – vinárskej rodiny Uhnákovcov: pozrite si video
História nášho rodu Uhnákovcov sa datuje do roku 1665. Začína Jakubom Uhnákom, o ktorom rodina nevie, či sa narodil v Čajkove, isté je však, že určite tu zomrel. Ja, Anton Uhnák ml. patrím k 13-tej generácii stále žijúcej v Čajkove po mužskej línii. Ako sa z krčmára vinár stal Môj prastarký bol prvý z rodu, ktorý sa dostal k vinárstvu. Narodil sa ešte v 19. storočí, ale väčšinu …
Korok: zázrak, ktorý oceňujú nielen vinári
Po stáročia bol korok hlavnou surovinou používanou na uzatváranie fliaš vína. Jeho úspech spočíva v jeho jedinečných fyzikálnych vlastnostiach, ktoré žiadny umelý uzáver nedokázal prekonať: ľahkosť, stlačiteľnosť, elasticita, nepriepustnosť pre kvapaliny a odolnosť voči opotrebovaniu, teplu a hnilobe. V dnešnej dobe môžeme nájsť na trhu dosť syntetických a skrutkovacích uzáverov, korok však zostáva preferovanou voľbou pre mnohých vinárov aj spotrebiteľov. …
Ideálny teambuilding zažijete na degustačnej večeri u Uhnáka
O tom, že teambuilding podporuje tímové väzby, spoluprácu a zlepšuje komunikáciu, už určite viete. Dôležité je ho usporiadať na mieste, ktoré bude ,,podnetné“ a prinesie vám pozitívne ,,emócie“ natoľko, že naň budete ešte dlho spomínať. Degustačné večere sa aktuálne tešia veľkej popularite, či už chcete na ne vyraziť v páre, s partiou kamarátov alebo s kolegovcami. Viete si však predstaviť, …
Zem sa prebúdza: aké práce vo vinici prináša so sebou jar
Jar je obdobím, keď príroda ožíva a aj vinice sa prebúdzajú k novému vegetačnému cyklu. Pre každé (nielen) slovenské vinárstvo znamená toto obdobie množstvo intenzívnych prác a príprav, ktoré ovplyvnia kvalitu budúcej úrody a vína. Čo robíme vo vinici, aby sme ju oživili po zime? Príprava a údržba viníc Jarné mesiace sú časom, kedy je potrebné venovať veľkú pozornosť údržbe …
Vráťme sa ešte k histamínu: môžeme pri intolerancii jesť a zároveň piť alkohol?
Histamínová intolerancia je stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť život ľudí. Pre mnohých sa táto intolerancia stáva obmedzením a často sú nútení odriekať si radosti z konzumácie určitých potravín a nápojov. Jedným z častých obmedzení je aj konzumácia vína. Histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch vína, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti ako sú bolesti hlavy, zažívacie problémy alebo kožné vyrážky. Vedeli ste, …
Polievky pre milovníkov vína? Toto vás skutočne zahreje!
Aj keď sa môže zdať, že slniečko v tieto dni už krásne hreje, je stále zubaté a vy môžete pocítiť jej zradnosť. Ak budete potrebovať niečo na zahriatie, siahnite po polievke. Polievky majú v našom jedálničku špeciálne miesto, a to nielen v chladných mesiacoch, ale aj v tomto období. A aký majú súvis s vínom? Červené vína a biele vína …
Anémia a červené víno: pomáha na nedostatok železa pitie vína?
Telo si vytvára tri typy krviniek: biele, bojujúce proti infekcii, krvné doštičky, pomáhajúce zrážať krv a červené, prenášajúce kyslík do celého tela. Anémia je zdravotný stav kedy telo trpí nedostatkom červených krviniek alebo hemoglobínu – proteínu nachádzajúceho sa v červených krvinkách. Ten má schopnosť ,,prinášať“ kyslík z pľúc do všetkých ostatných orgánov a naopak ,,odnášať“ oxid uhličitý z ostatných orgánov do pľúc, aby …