histamín okuliare diár

Histamínová intolerancia – musíme sa naozaj vzdať alkoholu?

Anton Uhnák Blog

Alkohol je ako dvojsečná zbraň. Jeho nadmerná konzumácia dokáže narobiť veľa neplechy, ale na druhej strane vám môže pomôcť socializovať sa a nakopnúť vašu ostýchavú povahu tým správnym smerom. Histamínová intolerancia však môže zkomplikovať jeho pitie. Ak ňou trpíte, vyberajte starostlivo. Vyhnete sa tak nepríjemným zdravotným problémom, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť.     Za bežných okolností vám pohár vína …

hrozno Pesecká Leánka

Tekovská princezná Pesecká Leánka

Anton Uhnák Blog

Pesecká Leánka je jedinečná odroda viniča, ktorá Vás nenechá na pochybách o jej kvalite. Feteasca Regala vznikla pre viac ako 100 rokmi, a to úplne prirodzene. Predpokladá sa, že sa tak stalo neriadeným krížením dvoch vyšľachtených odrôd Grasa de Cotnari a Feteasca Alba (aj keď niektorí tvrdia, že to môže byť aj Francusa a Leanyka). V Rumunsku ide nepopierateľne o jednu z najobľúbenejších, najpredávanejších a najviac vysádzaných odrôd …

Bezhistamínové víno hrozno ľudia vo vinici

Existuje bezhistamínové víno?

Branislav Malevič Blog

Čoraz častejšie sa nás na degustáciách alebo v správach pýtate, či sú naše vína bezhistamínové. Preto sme sa rozhodli podrobiť výber našich vín testom na túto organickú zlúčeninu a napísať viac o vínach, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (HIT). Čo je histamín? Histamín bol objavený v roku 1910 Henrym Daleom. V roku 1920 bol potvrdený ako hlavný …

červené víno nakrájaná zelenina nôž

Červené víno na raňajky? Prečo nie?!

Anton Uhnák Blog

Pripravili sme si pre Vás recept na rýchle raňajky, ktoré Vás rozhodne zasýtia a ideálne bude, ak si k nim doprajete aj kvalitné slovenské červené víno. Najlepšie z nášho vinárstva 🙂 Podľa chuti podávame s chrumkavým pečivom. Odporúčame čerstvý domáci chlebík. Nabudúce Vám ukážeme, ako pripravujeme chlieb, ktorý servírujeme aj na našich degustáciách. Ingrediencie: olivový olej sušené paradajky v oleji …

Sauvignon ingrediencie na krémové rizoto

Sauvignon a krémové rizoto = ideálna kombinácia

Eva Uhnáková Blog

Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúce krémové rizoto. Správnu chuť dobrého rizota tvorí kvalitná ryža, silný vývar a chutné vínko. Talianske rizoto Originál talianske rizoto je severotaliansky pokrm z ryže varený s vývarom dovtedy, kým nedosiahne príjemnú krémovú konzistenciu. Vývar môže byť z mäsa, rýb alebo zeleniny. Obsahuje maslo, cibuľu, parmezán a samozrejme kvalitné biele víno. Výber každej …

vinotéka anton uhnák

Online ponuka vína – rozšírenie o sudové vínko

Anton Uhnák Blog

Nová online ponuka vína Naša online ponuka vína sa rozširuje o sudové vína. Rozhodli sme sa zatiaľ túto služby ponúkať v našom regióne*, teda pre okres Levice a okolité obce. Takto si môžete cez službu víno online zadovážiť aj sudové vínko z pohodlia vášho domova, poprípade objednávku doplniť aj o iné produkty z našej ponuky. Podľa sezóny u nás nájdete …

#poctiveslovenske červené víno vínový pohár

#PoctiveSlovenske

Anton Uhnák Blog

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska prichádza s vlastným označovaním pôvodu vín svojich členov a iniciatívou #PoctiveSlovenske.

prírodná scenéria oblaky stromy

“Ahoj vinárstvo Anton Uhnák” – Recenzia od fanúšika Michala

Anton Uhnák Blog

Ahoj vinárstvo Anton Uhnák. V prvom rade by som sa chcel veľmi pekne poďakovať za vaše skvelé vínka. Vaše vinárstvo nepoznám dlho, no chuť vašich vín je veľmi originálna. Nikdy ma neprestane baviť pozorovať reakcie kamarátov na vínka, ktoré im s radosťou servírujem. Preto moja voľba, aký alkohol zoberiem na chatu, nebola vôbec ťažká. Moji degustátori boli Juro, Vlado a …

anton uhnák vo vinici

Víno ako umenie

Branislav Malevič Blog

Je víno ako umenie? Čo všetko sa musí stať, aby ste si mohli vychutnávať sladký či suchý vínny mok? Kedy vstáva ten, ktorý sa každý deň stará o vinič? Čo vlastne každý deň robí? Prečo to víno stojí 8 EUR? Predstav si. Sedíš na traktore, rútiš sa rýchlosťou 6 km/h a prechádzaš vinicami. Medzi tými vinicami, ktoré si včera okopával, …

vegánske víno hrozno

Sú všetky vína VEGÁNSKE?

Anton Uhnák Blog

Stále viac ľudí sa zaujíma o vegánske vína. Označenie VEGÁN sa stalo synonymom zdravého životného štýlu a vzťahu ku svetu. Je zvláštne zamýšľať sa, že víno, ktoré je 100% produkt z hrozna, môže obsahovať živočíšne zložky. A predsa môže – aj keď len stopové. Prečo je to tak? Pri výrobe vína, najmä pri kvasení a zrení, vzniká obrovské množstvo látok, ktoré …