Rizling rýnsky patrí k najrozšírenejším a najuznávanejším vínnym odrodám na celom svete. Ako sa však dostalo toto výborné a kvalitné víno z pôvodnej oblasti v Nemecku až do malého mesta na Slovensku, do Čajkova? História hovorí, že jeho cesta bola skutočne pôsobivá. Rizling predstavuje odrodu, ktorej cesta sa začala v oblasti údolia Rýnu v Nemecku. Dodnes sa v týchto územiach …
Víno a cukrovka: Ide to vôbec dokopy?
Víno je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov. Svojej obľube sa teší nielen na Slovensku, ale aj všade inde vo svete. Po stáročia je spájané najmä s pôžitkom a zážitkovou gastronómiou. Hovorí sa, že pohár vína nikomu neuškodí, no ako je to v prípade ľudí trpiacich cukrovkou? Je pre nich konzumácia vína bezpečná alebo im naopak škodí? Cukrovka je závažné a …
Víno a tradície: Čo ste možno nevedeli o červenom víne?
Červené víno je jedným z najstarších a najobľúbenejších alkoholických nápojov. Jeho história siaha až do obdobia starovekého Egypta, kedy bolo silno spojené najmä s náboženskými a rituálnymi a obradmi. Aj dnes je víno celosvetovo považované za jeden z najobľúbenejších nápojov. Vďačí za to nielen jedinečným chuťovým zážitkom, ktoré sprostredkúva, ale aj kultúrnym a spoločenským aspektom, ktoré s ním súvisia. Víno …
Recept: Polenta s hubovým ragú a červeným vínom
Červené víno býva bežnou ingredienciou pri varení a výnimkou to nie je ani pri našom novom recepte na polentu s hubovým ragú. Tento zdravý recept môžeme zaradiť aj medzi vegetariánske a potenciálne aj vegánske jedlá. Všetko záleží od ingrediencií, ktoré sa rozhodnete použiť. Čo je polenta? V prvom rade vás trošku oboznámime s polentou, pretože nie každý možno vie, o …
Degustácia vína priamo v našom vinárstve
Chuť vína nemusí každý rozoznávať úplne do detailov, preto sa môže niekomu zdať, že väčšina vín tej istej farby chutí rovnako. Naše rodinné vinárstvo vás presvedčí, že to nie je pravda. Ste zvedaví, ako prebieha degustácia vín u nás? Čo sa hodnotí pri degustácii vína? Každé víno sa pri degustácii hodnotí z viacerých hľadísk, pričom sa dbá hlavne na vzhľad, vôňu, …
Histamínová intolerancia – musíme sa naozaj vzdať alkoholu?
Alkohol je ako dvojsečná zbraň. Jeho nadmerná konzumácia dokáže narobiť veľa neplechy, ale na druhej strane vám môže pomôcť socializovať sa a nakopnúť vašu ostýchavú povahu tým správnym smerom. Histamínová intolerancia však môže zkomplikovať jeho pitie. Ak ňou trpíte, vyberajte starostlivo. Vyhnete sa tak nepríjemným zdravotným problémom, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť. Za bežných okolností vám pohár vína …
Tekovská princezná Pesecká Leánka
Pesecká Leánka je jedinečná odroda viniča, ktorá Vás nenechá na pochybách o jej kvalite. Feteasca Regala vznikla pre viac ako 100 rokmi, a to úplne prirodzene. Predpokladá sa, že sa tak stalo neriadeným krížením dvoch vyšľachtených odrôd Grasa de Cotnari a Feteasca Alba (aj keď niektorí tvrdia, že to môže byť aj Francusa a Leanyka). V Rumunsku ide nepopierateľne o jednu z najobľúbenejších, najpredávanejších a najviac vysádzaných odrôd …
Existuje bezhistamínové víno?
Čoraz častejšie sa nás na degustáciách alebo v správach pýtate, či sú naše vína bezhistamínové. Preto sme sa rozhodli podrobiť výber našich vín testom na túto organickú zlúčeninu a napísať viac o vínach, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (HIT). Čo je histamín? Histamín bol objavený v roku 1910 Henrym Daleom. V roku 1920 bol potvrdený ako hlavný …
Červené víno na raňajky? Prečo nie?!
Pripravili sme si pre Vás recept na rýchle raňajky, ktoré Vás rozhodne zasýtia a ideálne bude, ak si k nim doprajete aj kvalitné slovenské červené víno. Najlepšie z nášho vinárstva 🙂 Podľa chuti podávame s chrumkavým pečivom. Odporúčame čerstvý domáci chlebík. Nabudúce Vám ukážeme, ako pripravujeme chlieb, ktorý servírujeme aj na našich degustáciách. Ingrediencie: olivový olej sušené paradajky v oleji …
Sauvignon a krémové rizoto = ideálna kombinácia
Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúce krémové rizoto. Správnu chuť dobrého rizota tvorí kvalitná ryža, silný vývar a chutné vínko. Talianske rizoto Originál talianske rizoto je severotaliansky pokrm z ryže varený s vývarom dovtedy, kým nedosiahne príjemnú krémovú konzistenciu. Vývar môže byť z mäsa, rýb alebo zeleniny. Obsahuje maslo, cibuľu, parmezán a samozrejme kvalitné biele víno. Výber každej …
- Page 1 of 2
- 1
- 2