korok korkové štuple slovenské vinárstvo uhnák

Korok: zázrak, ktorý oceňujú nielen vinári

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Po stáročia bol korok hlavnou surovinou používanou na uzatváranie fliaš vína. Jeho úspech spočíva v jeho jedinečných fyzikálnych vlastnostiach, ktoré žiadny umelý uzáver nedokázal prekonať: ľahkosť, stlačiteľnosť, elasticita, nepriepustnosť pre kvapaliny a odolnosť voči opotrebovaniu, teplu a hnilobe. V dnešnej dobe môžeme nájsť na trhu dosť syntetických a skrutkovacích uzáverov, korok však zostáva preferovanou voľbou pre mnohých vinárov aj spotrebiteľov. …

degustácia vína rodinné vinárstvo anton uhnák

Ideálny teambuilding zažijete na degustačnej večeri u Uhnáka

Anton UhnákOchutnávka vín

O tom, že teambuilding podporuje tímové väzby, spoluprácu a zlepšuje komunikáciu, už určite viete. Dôležité je ho usporiadať na mieste, ktoré bude ,,podnetné“ a prinesie vám pozitívne ,,emócie“ natoľko, že naň budete ešte dlho spomínať. Degustačné večere sa aktuálne tešia veľkej popularite, či už chcete na ne vyraziť v páre, s partiou kamarátov alebo s kolegovcami. Viete si však predstaviť, …

jar vo vinici

Zem sa prebúdza: aké práce vo vinici prináša so sebou jar

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Jar je obdobím, keď príroda ožíva a aj vinice sa prebúdzajú k novému vegetačnému cyklu. Pre každé (nielen) slovenské vinárstvo znamená toto obdobie množstvo intenzívnych prác a príprav, ktoré ovplyvnia kvalitu budúcej úrody a vína. Čo robíme vo vinici, aby sme ju oživili po zime? Príprava a údržba viníc Jarné mesiace sú časom, kedy je potrebné venovať veľkú pozornosť údržbe …

histaminova intolerancia alkohol bez histaminu

Vráťme sa ešte k histamínu: môžeme pri intolerancii jesť a zároveň piť alkohol?

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Histamínová intolerancia je stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť život ľudí. Pre mnohých sa táto intolerancia stáva obmedzením a často sú nútení odriekať si radosti z konzumácie určitých potravín a nápojov. Jedným z častých obmedzení je aj konzumácia vína. Histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch vína, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti ako sú bolesti hlavy, zažívacie problémy alebo kožné vyrážky. Vedeli ste, …

recepty s vínom polievka s vínom

Polievky pre milovníkov vína? Toto vás skutočne zahreje!

Anton UhnákRecepty

Aj keď sa môže zdať, že slniečko v tieto dni už krásne hreje, je stále zubaté a vy môžete pocítiť jej zradnosť. Ak budete potrebovať niečo na zahriatie, siahnite po polievke. Polievky majú v našom jedálničku špeciálne miesto, a to nielen v chladných mesiacoch, ale aj v tomto období. A aký majú súvis s vínom? Červené vína a biele vína …

červené víno anémia červené hrozno

Anémia a červené víno: pomáha na nedostatok železa pitie vína?

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Čo je to anémia a čo spôsobuje ? Anémia je stav, kedy v tele nie je dostatok zdravých červených krviniek alebo hemoglobínu, čo je proteín obsiahnutý v červených krviniek. Ten prenáša kyslík z pľúc do rôznych častí tela. Nedostatok železa je častou príčinou anémie, hoci existujú aj ďalšie príčiny, ako sú nedostatočná tvorba červených krviniek, strata krvi alebo zničenie červených krviniek. …

recepty s vínom ryby morské živočíchy

Víno a produkty mora idú dokopy: toto musíte vyskúšať!

Anton UhnákRecepty

Milujete morské plody? Sú vysoko výživné, vďaka omega-3 mastným kyselinám podporujú aj zdravie srdca a mozgu. K rôznym druhom morských rýb, mušlí, kreviet, ustríc či homárov sa dokonale hodí víno. Nielen na ,,zapitie“  jedla, ale priamo ako ingrediencia do receptov. Takáto kombinácia vie podčiarknuť jedinečnú chuť morských živočíchov. Výber vína však závisí hlavne od druhu jedla a použitého spôsobu prípravy. …

slovenské vinárstvo vinohrad anton uhnák kvalitné víno

Ak chcete kvalitné víno – naučte sa čítať etiketu

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Chceli by ste svojim priateľom podarovať dobré kvalitné víno zo slovenského vinárstva? Na trhu je ich veľké množstvo, určite ,,preštudujte“ etiketu. Najviac o kvalite vína vie napovedať jeho tzv. apelácia, ktorá označuje konkrétnu oblasť či región, kde sa víno pestuje a vyrába. Poďte si s nami vysvetliť základné pojmy, s ktorými sa na etiketách môžete stretnúť. Aj Slovensko má čo …

vino a zdravie a choroby pri ktorych sa pije

Pri týchto chorobách sa vzdať vína NEMUSÍTE

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Pitie vína patrí medzi tradície rôznych kultúr po tisícročia. Prečo je práve tento alkoholický nápoj vyrobený z hrozna a fermentovaných kvasníc, aj v dnešnej dobe tak obľúbený a dokonca v malom množstve aj lekármi odporúčaný? Slúži ako prevencia pred mnohými zdravotnými problémami. A dobrá správa  –  môžete ho popíjať, aj keď máte intoleranciu na histamín. Uprednostnite červené pred bielym – hlavne ak trpíte na tieto …

Degustácia vína: aké techniky využívame pri ochutnávke?

Anton UhnákOchutnávka vín

Degustácia vína má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha až do obdobia starovekých civilizácií. V 18. a 19. storočí sa zintenzívnil rozvoj vinohradníctva a zmenili sa techniky vinárstva. Rôzne regióny sa začali špecializovať na pestovanie rôznych odrôd hrozna, čo viedlo k vzniku rôznych druhov vína. Degustácia sa stala viac formálnou praxou. V 20. storočí sa vytvorili rôzne profesionálne organizácie a spoločnosti zamerané na degustáciu a hodnotenie vína. Vznikli …