Vyrastanie vo vinárskej rodine vždy znamenalo veľa práce vo viniciach. Celkovo však na tie časy spomínam rád. Keď bolo dobré počasie, zobrali sa chlapi z rodiny – ja, oco, starký, strýko a bratranec – a na traktore sme vyšli na vinicu. Mali sme zbalené aj nejaké to jedlo a pitie, kde sme niekedy pracovali až 8 – 9 hodín. Keď …
Zo zákulisia takej obyčajnej rodiny – vinárskej rodiny Uhnákovcov: pozrite si video
História nášho rodu Uhnákovcov sa datuje do roku 1665. Začína Jakubom Uhnákom, o ktorom rodina nevie, či sa narodil v Čajkove, isté je však, že určite tu zomrel. Ja, Anton Uhnák ml. patrím k 13-tej generácii stále žijúcej v Čajkove po mužskej línii. Ako sa z krčmára vinár stal Môj prastarký bol prvý z rodu, ktorý sa dostal k vinárstvu. Narodil sa ešte v 19. storočí, ale väčšinu …
Korok: zázrak, ktorý oceňujú nielen vinári
Po stáročia bol korok hlavnou surovinou používanou na uzatváranie fliaš vína. Jeho úspech spočíva v jeho jedinečných fyzikálnych vlastnostiach, ktoré žiadny umelý uzáver nedokázal prekonať: ľahkosť, stlačiteľnosť, elasticita, nepriepustnosť pre kvapaliny a odolnosť voči opotrebovaniu, teplu a hnilobe. V dnešnej dobe môžeme nájsť na trhu dosť syntetických a skrutkovacích uzáverov, korok však zostáva preferovanou voľbou pre mnohých vinárov aj spotrebiteľov. …
Ideálny teambuilding zažijete na degustačnej večeri u Uhnáka
O tom, že teambuilding podporuje tímové väzby, spoluprácu a zlepšuje komunikáciu, už určite viete. Dôležité je ho usporiadať na mieste, ktoré bude ,,podnetné“ a prinesie vám pozitívne ,,emócie“ natoľko, že naň budete ešte dlho spomínať. Degustačné večere sa aktuálne tešia veľkej popularite, či už chcete na ne vyraziť v páre, s partiou kamarátov alebo s kolegovcami. Viete si však predstaviť, …
Zem sa prebúdza: aké práce vo vinici prináša so sebou jar
Jar je obdobím, keď príroda ožíva a aj vinice sa prebúdzajú k novému vegetačnému cyklu. Pre každé (nielen) slovenské vinárstvo znamená toto obdobie množstvo intenzívnych prác a príprav, ktoré ovplyvnia kvalitu budúcej úrody a vína. Čo robíme vo vinici, aby sme ju oživili po zime? Príprava a údržba viníc Jarné mesiace sú časom, kedy je potrebné venovať veľkú pozornosť údržbe …
Vráťme sa ešte k histamínu: môžeme pri intolerancii jesť a zároveň piť alkohol?
Histamínová intolerancia je stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť život ľudí. Pre mnohých sa táto intolerancia stáva obmedzením a často sú nútení odriekať si radosti z konzumácie určitých potravín a nápojov. Jedným z častých obmedzení je aj konzumácia vína. Histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch vína, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti ako sú bolesti hlavy, zažívacie problémy alebo kožné vyrážky. Vedeli ste, …
Polievky pre milovníkov vína? Toto vás skutočne zahreje!
Aj keď sa môže zdať, že slniečko v tieto dni už krásne hreje, je stále zubaté a vy môžete pocítiť jej zradnosť. Ak budete potrebovať niečo na zahriatie, siahnite po polievke. Polievky majú v našom jedálničku špeciálne miesto, a to nielen v chladných mesiacoch, ale aj v tomto období. A aký majú súvis s vínom? Červené vína a biele vína …
Anémia a červené víno: pomáha na nedostatok železa pitie vína?
Telo si vytvára tri typy krviniek: biele, bojujúce proti infekcii, krvné doštičky, pomáhajúce zrážať krv a červené, prenášajúce kyslík do celého tela. Anémia je zdravotný stav kedy telo trpí nedostatkom červených krviniek alebo hemoglobínu – proteínu nachádzajúceho sa v červených krvinkách. Ten má schopnosť ,,prinášať“ kyslík z pľúc do všetkých ostatných orgánov a naopak ,,odnášať“ oxid uhličitý z ostatných orgánov do pľúc, aby …
Víno a produkty mora idú dokopy: toto musíte vyskúšať!
Milujete morské plody? Sú vysoko výživné, vďaka omega-3 mastným kyselinám podporujú aj zdravie srdca a mozgu. K rôznym druhom morských rýb, mušlí, kreviet, ustríc či homárov sa dokonale hodí víno. Nielen na ,,zapitie“ jedla, ale priamo ako ingrediencia do receptov. Takáto kombinácia vie podčiarknuť jedinečnú chuť morských živočíchov. Výber vína však závisí hlavne od druhu jedla a použitého spôsobu prípravy. …
Ak chcete kvalitné víno – naučte sa čítať etiketu
Chceli by ste svojim priateľom podarovať dobré kvalitné víno zo slovenského vinárstva? Na trhu je ich veľké množstvo, určite ,,preštudujte“ etiketu. Najviac o kvalite vína vie napovedať jeho tzv. apelácia, ktorá označuje konkrétnu oblasť či región, kde sa víno pestuje a vyrába. Poďte si s nami vysvetliť základné pojmy, s ktorými sa na etiketách môžete stretnúť. Aj Slovensko má čo …