Alkohol je ako dvojsečná zbraň. Jeho nadmerná konzumácia dokáže narobiť veľa neplechy, ale na druhej strane vám môže pomôcť socializovať sa a nakopnúť vašu ostýchavú povahu tým správnym smerom. Histamínová intolerancia však môže zkomplikovať jeho pitie. Ak ňou trpíte, vyberajte starostlivo. Vyhnete sa tak nepríjemným zdravotným problémom, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť.
Za bežných okolností vám pohár vína nespôsobí vôbec nič. Diagnóza histamínová intolerancia však veci mení. Potrápiť vás môžu okrem migrény, upchatého nosa, silnej únavy či žihľavky, aj silnejšie tráviace problémy. Nápoje s obsahom alkoholu sa totiž vyznačujú nielen vysokým obsahom histamínu, ale spôsobujú aj jeho zvýšenú produkciu v našom tele. Zlou správou je, že alkohol s nulovým obsahom histamínu a bez obsahu siričitanov neexistuje, tou lepšou však je, že dnes už poznáme aj alkohol s ich nižším obsahom. Po ktorých z nich sa oplatí siahnuť, ak trpíte histamínovou intoleranciou?
Všadeprítomný histamín
Histamín je látka, ktorá spolu s aminokyselinami patrí do skupiny amínov. Jednou z aminokyselín, bez ktorých naše telo nedokáže fungovať, je práve histidín, ktorý sa pomocou enzýmov produkovaných naším telom premieňa na samotný histamín. Histidín je však mimoriadne rozšírenou aminokyselinou, čo znamená, že nielen alkohol, ale aj väčšina potravín bude obsahovať určité množstvo histamínu. V prípade alkoholu je však prítomnosť histamínu naozaj vysoká. Jedným z dôvodov sú enzýmy, ktoré popri úplnom štiepení histamínu spôsobujú aj štiepenie alkoholu.
Alkohol a histamínová intolerancia
Alkohol je omamná látka. Tlmí nervový systém, skresľuje úsudok, znižuje zábrany a aj schopnosť robiť racionálne rozhodnutia. Alkohol podporuje uvoľňovanie dopamínu a kvôli svojej zápalovej povahe je jednou z najhorších vecí, ktoré môžete počas histamínovej diéty konzumovať.
Histamín a víno
Víno je jedným z alkoholov vyznačujúcich sa najvyšším obsahom histamínu. Vyrába sa takmer vo všetkých krajinách sveta, čo je zrejme aj dôvod toho, že patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje vôbec. Spomedzi bežných druhov vín je na histamín bohaté najmä červené víno, ktorého pohár môže obsahovať až tridsaťkrát viac histamínu než pohár bieleho vína. Na histamín je však okrem vína bohatá aj väčšina typických alkoholických a aj nealkoholických nápojov. Patria sem všetky ochutené likéry, miešané nápoje a aj väčšina obyčajných džúsov.
Hladinu histamínu vo víne ovplyvňuje proces známy ako jablčno-mliečna fermentácia. Ide o proces, počas ktorého baktérie produkujú kyselinu mliečnu, a zároveň konzumujú kyselinu jablčnú nachádzajúcu sa v hrozne. Kyslastá chuť vína vďaka tomu nadobúda omnoho jemnejší tón. Veľká časť histamínu nachádzajúceho sa vo víne vzniká práve počas jablčno-mliečnej fermentácie, no jeho produkciu ovplyvňuje aj prítomnosť siričitanov a samotného alkoholu. Jablčno-mliečna fermentácia sa totiž pri výrobe vína nevyužíva vždy. A hoci týmto postupom vznikajú všetky červené vína, nie je pravidlom, že sa uplatňuje aj pri výrobe tých bielych.
Histamínovú alergickú reakciu však okrem histamínu spôsobujú aj siričitany, na ktorých obsah sú najmä biele druhy vína mimoriadne bohaté. Pozor na ne by si mali dávať najmä astmatici, i keď citlivosť na siričitany, ktorá sa môže prejaviť sčervenaním, zrýchleným tepom, žihľavkou, závratmi, mdlobami, ťažkosťami s prehĺtaním či bolesťami brucha, môže postihnúť kohokoľvek. Počas pretrvávajúcich príznakov tejto reakcie sa navyše z buniek v našom tele uvoľňuje histamín, preto ak trpíte histamínovou intoleranciou, s popíjaním vína by ste to rozhodne nemali preháňať.
Ak sa u vás prejavuje citlivosť na siričitany aj histamín, môže byť alergická reakcia silnejšia než vtedy, keď trpíte “len” histamínovou intoleranciou. V oboch prípadoch by ste mali na pitie klasických druhov vín rýchlo zabudnúť. V prípade, že sa u vás prejavuje citlivosť na siričitany, vyhľadávať by ste mali najmä vegánske víno bez umelých prísad, ktoré okrem nízkeho obsahu siričitanov a alkoholu obsahuje aj veľmi málo, resp. žiadny cukor.
Ak namiesto citlivosti na siričitany trpíte intoleranciou na histamín, dobrou náhradou pre vás bude nízkohistamínové víno, resp. víno bez histamínu vyslovene určené pre ľudí s HIT. Vinárstvo, ktoré sa rozhodne produkovať bezhistamínové vína, musí dodržiavať odlišné procesy výroby. Rozhodujúcim môže byť tiež typ suda, v ktorom víno dozrieva, odroda hrozna či samotný druh vína, ktorý bude výsledkom výroby, ale aj druh baktérií, ktoré sú prítomné počas fermentácie. Klasická fermentácia, ktorá sa na štiepenie potravín používa po celé tisícročia najmä preto, aby boli pre naše telo ľahšie stráviteľné, dokáže totiž zmeniť chemické zloženie potravín takým spôsobom, že sú pre niektorých z nás jednoducho toxické. Pri kombinácii histamínovej intolerancie a alkoholu by sme preto mali byť mimoriadne opatrní.
Histamín a pivo
Podobne ako víno, aj pivo je produkt fermentácie, ktorej vedľajším produktom je aj histamín a alkohol. Ani konzumácia piva sa preto v prípade histamínovej intolerancie neodporúča. Ak si však musíte vybrať, určite siahnite po pivách, ktoré sú svetlé.
Čo piť v prípade histamínovej intolerancie?
Nič sa nemení na tom, že príznaky histamínovej intolerancie komplikuje konzumácia akéhokoľvek alkoholu, avšak voľbou, ktorá váš organizmus zaťaží najmenej, je obyčajná vodka, gin, biela tequila alebo biely rum, pričom vyberať by ste mali tie s najnižším obsahom alkoholu, nie príliš staré a tiež neochutené. Zásadne vyhýbať by ste sa, naopak, mali najmä whisky a bourbonu, ktoré väčšinou zrejú aj niekoľko rokov.
Zdroj obrázkov: shutterstock.com
Z našej ponuky vín vyberáme
Traja Králi 2019
10.35 € vrátane DPH Pridať do košíkaFRAliberNET 2017
13.85 € vrátane DPH Pridať do košíkaRizling rýnsky 2021
9.95 € vrátane DPH Pridať do košíka