Víno je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov. Svojej obľube sa teší nielen na Slovensku, ale aj všade inde vo svete. Po stáročia sa spája najmä s pôžitkom a zážitkovou gastronómiou. Hovorí sa, že pohár vína nikomu neuškodí, no ako je to v prípade ľudí trpiacich cukrovkou? Je pre nich konzumácia vína bezpečná alebo im naopak škodí?
Cukrovka predstavuje závažné a doposiaľ nevyliečiteľné zdravotné ochorenie, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňuje život človeka. Spočíva v narušení správnej hladiny cukru v krvi, čo môže časom vyústiť aj do ďalších zásadných zdravotných problémov. Vznik cukrovky ovplyvňuje viacero faktorov, naše stravovanie a životný štýl však majú zásadný vplyv na jej pozitívny, resp. negatívny priebeh. Ak patríte k ľuďom s diagnostikovanou cukrovkou, určite by ste mali ku konzumácii vína pristupovať s rešpektom. Úplne vzdať sa ho však nemusíte. Dnes už našťastie existujú alternatívy vhodné aj pre diabetikov.
Všímajte si obsah cukru
Jedným z kľúčových faktorov, ktoré by ste si pri konzumácii vína mali ako diabetik všímať, je obsah cukru. Absolútna väčšina vyrobených červených vín je suchá, čo znamená, že majú skutočne nízky obsah cukru. Pre diabetikov je preto červené víno oveľa lepšou voľbou, než ostatné druhy vín.
Spoznávajte produkty rodinných vinárstiev
Zaujímavú alternatívu môžu diabetikom poskytnúť aj remeselné vína z menších vinárstiev. Rodinné vinárstvo a vinohradníctvo má totiž väčší priestor prispôsobovať sa individuálnym požiadavkám trhu. Jedným z takýchto príkladov je aj odroda viniča s názvom Pesecká leánka, z ktorej však pre diabetikov odporúčame len jej suchý variant.
Siahnite po vyváženom jedle
Pri konzumácii vína by ste mali zvážiť aj sprievodné jedlá, ktoré v kombinácii s ním konzumujete. Niektoré potraviny a jedlá môžu totiž hladinu cukru v krvi ovplyvňovať viac ako iné. Ľudia s cukrovkou môžu vyvážiť konzumáciu vína jedlami s nízkym obsahom sacharidov a naopak, vyšším obsahom zdravých tukov. Tým sa minimalizuje vplyv vína na hladinu cukru v krvi.
Víno a cukrovka
Pri výbere vína sa zamerajte na jeho variant, čiže či ide o suché, polosuché, polosladké alebo sladké. Pre diabetikov odporúčame vyhľadávať výhradne suché vína, ako je napríklad naša Frankovka modrá. Obsah cukru pri suchých vínach je totiž na úrovni 0-4 g na liter vína.
Pri ostatných variantoch sa táto hladina pohybuje na vyšších úrovniach, pričom pri polosuchých to je 5-12 g cukru na liter vína. Polosladké varianty majú svoj obsah cukru už výrazne vyšší, keďže ide o 13-45 g na liter vína. Víno a cukrovka spolu vôbec nejdú pri sladkých vínach, ktoré obsahujú nad 45 g cukru na liter vína.