polenta s hubovým ragú a červeným vínom

Recept: Polenta s hubovým ragú a červeným vínom

Anton UhnákRecepty

Červené víno býva bežnou ingredienciou pri varení a výnimkou to nie je ani pri našom novom recepte na polentu s hubovým ragú. Tento zdravý recept môžeme zaradiť aj medzi vegetariánske a potenciálne aj vegánske jedlá. Všetko záleží od ingrediencií, ktoré sa rozhodnete použiť.

Čo je polenta?

V prvom rade vás trošku oboznámime s polentou, pretože nie každý možno vie, o čo ide. Tradičnou sa stala najmä v Taliansku a jedná sa o krémovú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice.

polenta tekvice

Zdroj: BARBARA808 z Pixabay

Polentu môžete podávať samostatne, posypanú syrom, bylinkami, alebo, ako aj v prípade nášho receptu, ju môžete použiť ako prílohu k omáčkam, prípadne zelenine či mäsu.

Ingrediencie na prípravu receptu

Hubové ragú sa bude skladať z:

  • 500 g húb (podľa chute)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 hrnček vody alebo vývaru (podľa chute)
  • ½ hrnčeka červeného vína
  • ½ ČL oregana
  • soľ a korenie

Na prípravu polenty budeme potrebovať:

  • 1 hrnček polentovej krupice
  • 4 hrnčeky vody alebo vývaru (podľa chute)
  • ½ ČL soli
  • 2 PL masla
  • ½ hrnčeku strúhaného parmezánu

Na dochutenie môžete použiť rôzne koreniny podľa svojej chuti. Niekto pri varení ragú používa bobkový list, estragón, petržlenovú vňať. Na zahustenie sa zvykne používať aj paradajková pasta.

Polenta s hubovým ragú – postup prípravy

Odporúča sa pripraviť si najprv hubové ragú a až potom polentu, no ak sú vaše skúsenosti vo varení na vysokej úrovni, tak si môžete trúfnuť na prípravu oboch častí súčasne.

My si ako prvé pripravíme hubové ragú:

  1. krok: Na najmenšie kúsky si nakrájame cibuľu a cesnak, ktoré opražíme na olivovom oleji. Ak máme veľké kusy húb, tak si ich mimo hrnca zatiaľ pokrájame na menšie kusy.
  2. krok: K opraženej cibuli a cesnaku pridáme huby a dôkladne orestujeme po dobu 5-10 minút na miernom ohni, až kým huby nezmäknú.
  3. krok: Po zmäknutí postupne k hubám pridáme vodu alebo vývar a červené víno.
  4. krok: V tejto fáze prichádza na rad dochutenie, čiže primiešame všetky pripravené koreniny a ragú necháme na miernom ohni variť približne 20 minút, kým nezhustne.
  5. krok: Ak sa vám bude zdať ragú riedke, môžete ho pomocou hladkej múky zahustiť.

Keď sa nám ragú už vo svojej finálnej podobe varí, tak môžeme začať s polentou:

  1. krok: Vo veľkom hrnci privedieme do varu pripravenú vodu alebo vývar, do ktorého pridáme soľ a s neustálym miešaním postupne pridávame polentovú krupicu.
  2. krok: Na najmenšom plameni za občasného miešania polentu varíme kým nám nezhustne (približne 15 minút).
  3. krok: Po zhustnutí primiešame maslo a strúhaný parmezán, premiešame a môžeme podávať.

No a máme hotovo. Veríme, že vám všetko vyšlo ako malo a už to u vás poriadne rozvoniava.

Prajeme vám dobrú chuť!

Recept poteší aj ľudí s alergiou na histamín, pretože v ňom môžete použiť aj bezhistamínové víno. Naše rodinné vinárstvo vám tiež na prípravu ponúka červené vína rôznych odrôd, preto výber už necháme na vás.

Vaše výsledky môžete posielať na naše sociálne siete Facebok a Instagram.

Radi sa pozrieme, ako sa vám recept vydaril.