Tekovský región patrí medzi najunikátnejšie vinohradnícke oblasti na Slovensku. Nielen vďaka svojej dlhej tradícii pestovania viniča, ale najmä kvôli jedinečnému zloženiu pôdy. Práve tufová pôda, ktorá vznikla z vulkanického popola, dodáva tunajšiemu vínu nezameniteľný charakter a mimoriadnu kvalitu. Táto špecifická pôda je základom pre vznik vín s výrazným terroir, ktoré sú známe svojou mineralitou, eleganciou a dlhou dochuťou. Prečo je …
Faktory ovplyvňujúce kvalitu vína: toto všetko rozhoduje
Víno je jedným z najstarších nápojov na svete. Čo ale robí víno skutočne kvalitným? Nie je to len odroda hrozna, ale aj terroir, správne spracovanie či spôsob jeho skladovania. Ak chcete pri ochutnávke vína skutočne oceniť každý dúšok, je dobré vedieť, čo všetko ovplyvňuje jeho chuť a arómu. Víno nie je len o odrode Každé kvalitné víno má svoj príbeh. …
Poznáte všetky druhy a odrody bieleho vína (nielen) na Slovensku?
Biele víno patrí medzi najobľúbenejšie druhy vín, a to nielen na Slovensku. Svoju obľubu si získalo vďaka osviežujúcej chuti, rôznorodým aromatickým profilom a schopnosti prispôsobiť sa mnohým kulinárskym zážitkom. Keď hovoríme o druhoch a odrodách bieleho vína, je dôležité poznamenať, že na Slovensku nájdeme nielen domáce odrody, ale aj medzinárodne známe vína, ktoré si tu nachádzajú svoje miesto. Ochutnávka vín …
Dobroty k vínu: čo sa k lahodnému moku najviac hodí?
Umenie párovania jedla s vínom je veľmi subjektívna záležitosť. Často závisí od vašich osobných preferencií chutí v jedle a od druhov vín, ktoré uprednostňujete. Pri podávaní jedla k vínu býva najdôležitejším faktorom vyváženie chutí. Môžete vyskúšať buď párovanie príbuzných chutí alebo kontrastné párovanie, dôležitý je výsledok. V ideálnom prípade by sa mali navzájom dopĺňať. Základné aspekty, na ktoré treba dbať pri párovaní Príchute …
Už ako malí sme pili víno
Vyrastanie vo vinárskej rodine vždy znamenalo veľa práce vo viniciach. Celkovo však na tie časy spomínam rád. Keď bolo dobré počasie, zobrali sa chlapi z rodiny – ja, oco, starký, strýko a bratranec – a na traktore sme vyšli na vinicu. Mali sme zbalené aj nejaké to jedlo a pitie, kde sme niekedy pracovali až 8 – 9 hodín. Keď …
Zo zákulisia takej obyčajnej rodiny – vinárskej rodiny Uhnákovcov: pozrite si video
História nášho rodu Uhnákovcov sa datuje do roku 1665. Začína Jakubom Uhnákom, o ktorom rodina nevie, či sa narodil v Čajkove, isté je však, že určite tu zomrel. Ja, Anton Uhnák ml. patrím k 13-tej generácii stále žijúcej v Čajkove po mužskej línii. Ako sa z krčmára vinár stal Môj prastarký bol prvý z rodu, ktorý sa dostal k vinárstvu. Narodil sa ešte v 19. storočí, ale väčšinu …
Korok: zázrak, ktorý oceňujú nielen vinári
Po stáročia bol korok hlavnou surovinou používanou na uzatváranie fliaš vína. Jeho úspech spočíva v jeho jedinečných fyzikálnych vlastnostiach, ktoré žiadny umelý uzáver nedokázal prekonať: ľahkosť, stlačiteľnosť, elasticita, nepriepustnosť pre kvapaliny a odolnosť voči opotrebovaniu, teplu a hnilobe. V dnešnej dobe môžeme nájsť na trhu dosť syntetických a skrutkovacích uzáverov, korok však zostáva preferovanou voľbou pre mnohých vinárov aj spotrebiteľov. …
Ideálny teambuilding zažijete na degustačnej večeri u Uhnáka
O tom, že teambuilding podporuje tímové väzby, spoluprácu a zlepšuje komunikáciu, už určite viete. Dôležité je ho usporiadať na mieste, ktoré bude ,,podnetné“ a prinesie vám pozitívne ,,emócie“ natoľko, že naň budete ešte dlho spomínať. Degustačné večere sa aktuálne tešia veľkej popularite, či už chcete na ne vyraziť v páre, s partiou kamarátov alebo s kolegovcami. Viete si však predstaviť, …
Zem sa prebúdza: aké práce vo vinici prináša so sebou jar
Jar je obdobím, keď príroda ožíva a aj vinice sa prebúdzajú k novému vegetačnému cyklu. Pre každé (nielen) slovenské vinárstvo znamená toto obdobie množstvo intenzívnych prác a príprav, ktoré ovplyvnia kvalitu budúcej úrody a vína. Čo robíme vo vinici, aby sme ju oživili po zime? Príprava a údržba viníc Jarné mesiace sú časom, kedy je potrebné venovať veľkú pozornosť údržbe …
Vráťme sa ešte k histamínu: môžeme pri intolerancii jesť a zároveň piť alkohol?
Histamínová intolerancia je stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť život ľudí. Pre mnohých sa táto intolerancia stáva obmedzením a často sú nútení odriekať si radosti z konzumácie určitých potravín a nápojov. Jedným z častých obmedzení je aj konzumácia vína. Histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch vína, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti ako sú bolesti hlavy, zažívacie problémy alebo kožné vyrážky. Vedeli ste, …