Tufová pôda a vinič v Tekove robia zázraky

Tufová pôda a vinič v Tekove: základ, ktorý robí zázraky

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Tekovský región patrí medzi najunikátnejšie vinohradnícke oblasti na Slovensku. Nielen vďaka svojej dlhej tradícii pestovania viniča, ale najmä kvôli jedinečnému zloženiu pôdy. Práve tufová pôda, ktorá vznikla z vulkanického popola, dodáva tunajšiemu vínu nezameniteľný charakter a mimoriadnu kvalitu. Táto špecifická pôda je základom pre vznik vín s výrazným terroir, ktoré sú známe svojou mineralitou, eleganciou a dlhou dochuťou. Prečo je …

degustácia vína, čo ovplyvňuje kvalitu vína

Faktory ovplyvňujúce kvalitu vína: toto všetko rozhoduje

Anton UhnákOchutnávka vín

Víno je jedným z najstarších nápojov na svete. Čo ale robí víno skutočne kvalitným? Nie je to len odroda hrozna, ale aj terroir, správne spracovanie či spôsob jeho skladovania. Ak chcete pri ochutnávke vína skutočne oceniť každý dúšok, je dobré vedieť, čo všetko ovplyvňuje jeho chuť a arómu. Víno nie je len o odrode Každé kvalitné víno má svoj príbeh. …

biele víno slovenské vinárstvo

Poznáte všetky druhy a odrody bieleho vína (nielen) na Slovensku?

Anton UhnákOchutnávka vín

Biele víno patrí medzi najobľúbenejšie druhy vín, a to nielen na Slovensku. Svoju obľubu si získalo vďaka osviežujúcej chuti, rôznorodým aromatickým profilom a schopnosti prispôsobiť sa mnohým kulinárskym zážitkom. Keď hovoríme o druhoch a odrodách bieleho vína, je dôležité poznamenať, že na Slovensku nájdeme nielen domáce odrody, ale aj medzinárodne známe vína, ktoré si tu nachádzajú svoje miesto. Ochutnávka vín …

párovanie jedla s vínom

Dobroty k vínu: čo sa k lahodnému moku najviac hodí?

Anton UhnákRecepty

Umenie párovania jedla s vínom je veľmi subjektívna záležitosť. Často závisí od vašich osobných preferencií chutí v jedle a od druhov vín, ktoré uprednostňujete. Pri podávaní jedla k vínu býva najdôležitejším faktorom vyváženie chutí. Môžete vyskúšať buď párovanie príbuzných chutí  alebo kontrastné párovanie, dôležitý je výsledok. V ideálnom prípade by sa mali navzájom dopĺňať. Základné aspekty, na ktoré treba dbať pri párovaní Príchute …

Už ako malí sme pili víno

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Vyrastanie vo vinárskej rodine vždy znamenalo veľa práce vo viniciach. Celkovo však na tie časy spomínam rád. Keď bolo dobré počasie, zobrali sa chlapi z rodiny – ja, oco, starký, strýko a bratranec – a na traktore sme vyšli na vinicu. Mali sme zbalené aj nejaké to jedlo a pitie, kde sme niekedy pracovali až 8 – 9 hodín. Keď …

anton uhnák vinárstvo čajkov tekov

Zo zákulisia takej obyčajnej rodiny – vinárskej rodiny Uhnákovcov: pozrite si video

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

História nášho rodu Uhnákovcov sa datuje do roku 1665. Začína Jakubom Uhnákom, o ktorom rodina nevie, či sa narodil v Čajkove, isté je však, že určite tu zomrel. Ja, Anton Uhnák ml. patrím k 13-tej generácii stále žijúcej v Čajkove po mužskej línii. Ako sa z krčmára vinár stal Môj prastarký bol prvý z rodu, ktorý sa dostal k vinárstvu. Narodil sa ešte v 19. storočí, ale väčšinu …

korok korkové štuple slovenské vinárstvo uhnák

Korok: zázrak, ktorý oceňujú nielen vinári

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Po stáročia bol korok hlavnou surovinou používanou na uzatváranie fliaš vína. Jeho úspech spočíva v jeho jedinečných fyzikálnych vlastnostiach, ktoré žiadny umelý uzáver nedokázal prekonať: ľahkosť, stlačiteľnosť, elasticita, nepriepustnosť pre kvapaliny a odolnosť voči opotrebovaniu, teplu a hnilobe. V dnešnej dobe môžeme nájsť na trhu dosť syntetických a skrutkovacích uzáverov, korok však zostáva preferovanou voľbou pre mnohých vinárov aj spotrebiteľov. …

degustácia vína rodinné vinárstvo anton uhnák

Ideálny teambuilding zažijete na degustačnej večeri u Uhnáka

Anton UhnákOchutnávka vín

O tom, že teambuilding podporuje tímové väzby, spoluprácu a zlepšuje komunikáciu, už určite viete. Dôležité je ho usporiadať na mieste, ktoré bude ,,podnetné“ a prinesie vám pozitívne ,,emócie“ natoľko, že naň budete ešte dlho spomínať. Degustačné večere sa aktuálne tešia veľkej popularite, či už chcete na ne vyraziť v páre, s partiou kamarátov alebo s kolegovcami. Viete si však predstaviť, …

jar vo vinici

Zem sa prebúdza: aké práce vo vinici prináša so sebou jar

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Jar je obdobím, keď príroda ožíva a aj vinice sa prebúdzajú k novému vegetačnému cyklu. Pre každé (nielen) slovenské vinárstvo znamená toto obdobie množstvo intenzívnych prác a príprav, ktoré ovplyvnia kvalitu budúcej úrody a vína. Čo robíme vo vinici, aby sme ju oživili po zime? Príprava a údržba viníc Jarné mesiace sú časom, kedy je potrebné venovať veľkú pozornosť údržbe …

histaminova intolerancia alkohol bez histaminu

Vráťme sa ešte k histamínu: môžeme pri intolerancii jesť a zároveň piť alkohol?

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Histamínová intolerancia je stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť život ľudí. Pre mnohých sa táto intolerancia stáva obmedzením a často sú nútení odriekať si radosti z konzumácie určitých potravín a nápojov. Jedným z častých obmedzení je aj konzumácia vína. Histamín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch vína, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti ako sú bolesti hlavy, zažívacie problémy alebo kožné vyrážky. Vedeli ste, …