recepty s vínom polievka s vínom

Polievky pre milovníkov vína? Toto vás skutočne zahreje!

Anton UhnákRecepty

Aj keď sa môže zdať, že slniečko v tieto dni už krásne hreje, je stále zubaté a vy môžete pocítiť jej zradnosť. Ak budete potrebovať niečo na zahriatie, siahnite po polievke. Polievky majú v našom jedálničku špeciálne miesto, a to nielen v chladných mesiacoch, ale aj v tomto období. A aký majú súvis s vínom?

Červené vína a biele vína sú bežnou ingredienciou pri varení. Výnimkou nie sú ani polievky a inak tomu nie je ani pri našich dvoch receptoch. Ich nadčasová chuť a vôňa sa stáva čoraz viac obľúbenou ingredienciou v kuchyni. Okrem toho, že sú vína skvelým spoločníkom ku gurmánskemu jedlu, môžu tiež dodať hĺbku chuti a bohatosť do polievok.

Inšpirujte sa receptami na polievky, ktoré majú niečo navyše – nesú v sebe štipku elegancie a rafinovanosti v podobe vína. Tieto polievky sú ideálne nielen pre milovníkov vína, ale aj pre každého, kto túži po bohatšej chuti a výnimočnom gastronomickom zážitku.

Hovädzia polievka s vínom

Hovädzia polievka je tradičnou dobrotou, ktorú poznáme v mnohých kuchyniach po celom svete. Táto verzia hovädzej polievky s pridaním červeného vína jej však prinesie nový rozmer – červené víno pridá hĺbku chuti a lahodnú arómu.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie z kostí – pre bohatšiu chuť)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 pohár červeného vína 
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • čerstvý petržlen na ozdobu

Postup

  1. Mäso si umyte a nakrájajte na kocky.
  2. Očistite si mrkvu a nakrájajte ju na kolieska, zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Ošúpte cibuľu a cesnak a nakrájajte najemno. Nasekajte zelenú petržlenovú vňať.
  4. Na oleji orestujte cibuľu do zlatista a vmiešajte mäso, kým nezmenia farbu.
  5. Pridajte cesnak a zalejte všetko vínom. Nechajte variť pri vysokom ohni, kým sa víno zredukuje na polovicu.
  6. Pridajte vodu a varte polievku na miernom ohni asi 1 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  7. Osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
  8. Polievku podávajte s čerstvým petržlenom na ozdobu.
cibuľová polievka recepty s vínom

Close up of two soup crocks filled with French onion soup and a spoon scooping some out of one.

Francúzska cibuľová polievka s vínom

Francúzska kuchyňa je známa svojou jemnou eleganciou a lahodnými kombináciami chutí. Táto francúzska cibuľová polievka má jednu špeciálnu ingredienciu – biele víno, ktoré polievke pridá jemnosť a hĺbku chuti.

Klasická francúzska cibuľová polievka je ideálnym jedlom na zahriatie. A navyše dokonale chutí. Veď skúste sami.

Ingrediencie

  • 5 stredne veľkých cibúľ
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 pohár bieleho vína (napríklad Pesecká Leánka)
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 4 plátky čerstvej bagetky
  • 100 g strúhaného ementálu

Postup

  1. Rozohrejte hrniec a na ňom roztopte maslo a olivový olej. Cibuľu nakrájajte na plátky a vložte do hrnca. Duste ju cca 15 minút pod pokrievkou.
  2. Ak je jemne zlato hnedá pridajte soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 – 40 minút.
  3. Keď je cibuľa skaramelizovaná, pridajte k nej 3 lyžice múky, popražte a zalejte horúcim vývarom.
  4. Pridajte víno, trochu čerstvého tymiánu, soľ a čierne korenie.
  5. Povarte čiastočne prikryté 30 – 40 minút. Nakoniec môžete pridať koňak.
  6. Bagetky si môžete urobiť podľa svojho. Odporúča sa ich narezať, vložiť do rúry na 165 °C a piecť cca 30 minút do zlatista. V polovici pečenia každý kúsok polejte olivovým olejom a po dopečení potrite cesnakom.
  7. Potom prelejte polievku do ohňovzdorných misiek, na vrch položte opečené bagetky, posypte nastrúhaným syrom a pokvapkajte trochou oleja. Pečte 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

Naše rodinné vinárstvo vám tiež na prípravu ponúka červené vína aj biele vína rôznych odrôd, preto výber už necháme na vás.

Vaše výtvory môžete posielať na naše sociálne siete Facebook a Instagram.

Radi sa pozrieme, ako sa vám recept vydaril.