vino a zdravie a choroby pri ktorych sa pije

Pri týchto chorobách sa vzdať vína NEMUSÍTE

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Pitie vína patrí medzi tradície rôznych kultúr po tisícročia. Prečo je práve tento alkoholický nápoj vyrobený z hrozna a fermentovaných kvasníc, aj v dnešnej dobe tak obľúbený a dokonca v malom množstve aj lekármi odporúčaný? Slúži ako prevencia pred mnohými zdravotnými problémami. A dobrá správa  –  môžete ho popíjať, aj keď máte intoleranciu na histamín.

Uprednostnite červené pred bielym – hlavne ak trpíte na tieto ochorenia

V rámci procesu výroby vína je červené víno v kontakte so šupkami a semenami hrozna dlhšie ako biele víno. Výsledkom je, že červené víno má viac prospešných ,,liečivých“ antioxidantov. Ako pomáhajú?

  • Kardiovaskulárne ochorenia (napr. Ischemická choroba srdca, ateroskleróza atď.)

Antioxidanty chránia bunky aj zlepšujú priechodnosť ciev či znižujú hladinu zlého cholesterolu. Preto blahodárne pôsobia na srdce.

  • Rôzne zápaly v tele

Chronický zápal je škodlivý a môže zvýšiť riziko srdcovocievnych chorôb, autoimunitných porúch a niektorých druhov rakoviny. Víno obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

  • Vysoký krvný tlak

Resveratrol vo víne môže zvýšiť produkciu oxidu dusného, ktorý je zodpovedný za uvoľnenie ciev a zlepšenie prietoku krvi, čím znižuje aj krvný tlak. Rovnako ,,odburáva stres“, čo rovnako prispieva k znižovaniu tlaku.

  • Cukrovka typu 2

Ľudia trpiaci touto chorobu majú problém s inzulínom, hormónom pomáhajúcim regulovať hladinu cukru v krvi. Práve resveratrol a iné antioxidanty pomáhajú chrániť aj bunky produkujúce inzulín v pankrease a tým zlepšiť kontrolu hladiny v krvi.

  • Gastroenterologické problémy

Vedci zistili, že ľudia, ktorí pijú červené víno, majú väčšiu rozmanitosť baktérií žijúcich v ich črevách ako ľudia, ktorí pijú ,,len“ biele víno, pivo, mušt alebo liehoviny. Rozmanitý črevný mikrobióm je znakom dobrého zdravia čriev. Výskumníci sa domnievajú, že dobrá zmes mikróbov je spôsobená mnohými polyfenolmi v tomto lahodnom moku.

  • Demencia

Zaujímavosťou je, že výskumy poukazujú na zvýšené riziko demencie u ľudí, ktorí sa zdržali pitia vína. Autori uviedli, že to môže byť kvôli neuroprotektívnym účinkom polyfenolov a iných zlúčenín, ktoré chránia mozgové bunky pred rôznymi zápalmi.

  • Depresia

Resveratrol je schopný zvýšiť hladinu serotonínu (hormónu šťastia)  v mozgu, čo môže pomôcť znížiť príznaky depresie. Pozor však na jeho množstvo  – predsa len ide o alkohol, ktorý vo všeobecnosti depresiu zhoršuje. Adekvátne u týchto pacientov sú jeden až dva poháre na mesačnej báze.

Stredomorská strava – cesta k zdraviu aj peknej postave

Aj vy na dovolenke v Taliansku či Španielsku uvítate, že je k jedlu často ponúkané víno z rodinných vinárstiev? Niet sa čo čudovať – samotná strava bohatá na ovocie, zeleninu, vlákninu, strukoviny, ryby či orechy kombinácii s týmto nápojom poskytuje vysoké množstvo antioxidantov a má pozitívny vplyv aj na znižovanie obezity.

Moderná doba praje aj alergikom

Histamín sa prirodzene nachádza v šupke hrozna. Ak ste naňho vo veľkom množstve citliví a svrbí vás pokožka či sa objavia vyrážky – siahnite po víne bez histamínu. Pri jeho výrobe sú použité rôzne metódy spracovania na jeho ,,minimalizovanie“, kľudne sa poraďte s vinármi, ktoré je pre vás to najvhodnejšie. Musíme sa naozaj vzdať alkoholu pri histamínovej intolerancii? 

Pri pití vína platí známe ,,všetkého s mierou“. Ženský organizmus znesie menej, maximálne 1,5 deci, muži si môžu dopriať dvojnásobok a tak dostať do seba antioxidanty, ktoré zvyšujú hladinu ,,prospešného“ cholesterolu, znižujú vznik srdcového infarktu, mŕtvice či cukrovky.

Na zdravie!