recepty s vínom ryby morské živočíchy

Víno a produkty mora idú dokopy: toto musíte vyskúšať!

Anton UhnákRecepty

Milujete morské plody? Sú vysoko výživné, vďaka omega-3 mastným kyselinám podporujú aj zdravie srdca a mozgu. K rôznym druhom morských rýb, mušlí, kreviet, ustríc či homárov sa dokonale hodí víno. Nielen na ,,zapitie“  jedla, ale priamo ako ingrediencia do receptov. Takáto kombinácia vie podčiarknuť jedinečnú chuť morských živočíchov. Výber vína však závisí hlavne od druhu jedla a použitého spôsobu prípravy.

Biele vína v prímorskej kuchyni prevažujú

Biele vína sú všeobecne považované za najlepšie na párovanie s rybami, mäkkýšmi a kôrovcami. Kyslosť a ľahkosť bielych vín dopĺňa jemnú chuť rýb. Najjednoduchšie pravidlo pri výbere odrody vína hovorí, že podstatnou je hmotnosť potraviny  – jemné surové rybyľahké mäkkýše sa najlepšie hodia k rovnako jemným, ľahkým bielym vínam. ,,Plnšie“ biele vína ako Rizling, majú často nejakú pretrvávajúcu sladkosť. Tieto vína sa perfektne hodia napríklad k ázijským morským plodom alebo s čímkoľvek pikantným. Aj kúsok grilovaného mečiara sa lepšie páruje s ,,bohatším“ výraznejším bielym. Ku krabom či homárom môžeme byť zaujímavý napríklad Muškát moravský.

recepty s vínom ryby morské plody

Zdroj: shutterstock.com

K čomu podávať červené víno?

Existuje len málo prípadov, kedy sa ,,ťažké“ červené vína podávajú k morským plodom. Vína ako Cabernet Sauvignon, či Frankovka modrá sú z kategórie ľahších suchých červených vín a celkom dobre sa  hodia k lososovi, tuniakovi, makrele alebo iným mastným, mäsitým rybám. Môžete po nich siahnuť aj v prípade omáčok z mušlí alebo pri dusenej chobotnici (napríklad aj s  paradajkovou omáčkou). Taktiež sú známe recepty, kde sa ryba podáva s redukciou z červeného vína. Buďte však opatrní pri kombinovaní červených vín s pikantnými morskými plodmi, pretože pravdepodobne vám na jazyku ostane nepríjemná ,,kovová“ chuť.

Krevety na bielom víne

Potrebujeme:

  • 0,5 kg kreviet (najlepšie už olúpané)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 0,2 l bieleho vína Rizling
  • Soľ, korenie
  • Olivový olej
  • Maslo
  • Nasekanú petržlenová vňať

Veľmi nenáročný recept, ktorý zvládne aj začiatočník. Na oleji si opražíme najemno nakrájaný cesnak, pridáme krevety a za stáleho miešania pražíme aspoň 8 minút. Krevety by mali dostať jemný ružový nádych a pustiť šťavu. Posolíme, pokoreníme a podlejeme vínom a pod pokrievkou dusíme 10 minút do zmäknutia kreviet. Následne pridáme trochu maslapetržlenovej vňate. Podávame s pečivom (najlepšie bagetou), ktorú si môžeme aj namáčať v šťavnatej omáčke.

losos recepty s vínom

Zdroj: shutterstock.com

Grilovaný losos v sójovo-zázvorovej marináde s bielym vínom

Potrebujeme:

  • 4 filety (150/200g) lososa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ pohára bieleho vína Pesecká Leánka
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • Pár kvapiek Tabasco omáčky
  • Nakrájaná petržlenová vňať (môže byť aj tymián)
  • Soľ, korenie

Na tento ďalší jednoduchý recept určite ,,využite“ slovenské vinárstvo, ktoré ponúka Peseckú leánku. Toto svieže víno s chuťou ovocných a herbálnych tónov, spolu so zázvorom, sójovou a tabasco omáčkou, citrónovou šťavou, bylinkami, soľou, korením a olivovým olejom sa ideálne hodí do marinády. V nej filety nechajte odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ich vybertejemne utrite obrúskom. Grilujte na panvici 4-5 minút z každej strany. Naservírujte grilovaného lososa poliateho troškou marinády, napríklad s varenými zemiakmi alebo len so zeleninou.

Myslíte si, že produkty mora sa dajú kúpiť len v prímorských štátoch? Väčšina z morských plodov je už dostupná aj v našich reťazcoch a vedia ich ponúknuť relatívne čerstvé a v dobre kvalite. Vyberajte chladené varianty. Rodinné slovenské vinárstvo vám zase vie ,,dodať“ adekvátny ,,zlatý mok“ potrebný k príprave. Potom už nič nechýba k tomu, aby ste si vychutnali recepty z ,,morských príšer“ aj u vás doma. Dobrú chuť a nazdravie!