vegánske víno hrozno

Sú všetky vína VEGÁNSKE?

Anton Uhnák Blog

Stále viac ľudí sa zaujíma o vegánske vína. Označenie VEGÁN sa stalo synonymom zdravého životného štýlu a vzťahu ku svetu.
Je zvláštne zamýšľať sa, že víno, ktoré je 100% produkt z hrozna, môže obsahovať živočíšne zložky.

A predsa môže – aj keď len stopové.

Prečo je to tak?

Pri výrobe vína, najmä pri kvasení a zrení, vzniká obrovské množstvo látok, ktoré môžu pozitívne,
ale veľmi často aj negatívne ovplyvniť budúcu kvalitu a dlhovekosť nášho milovaného produktu.
Tieto nežiaduce látky odstraňujeme z vína čírením.

Ako číriť víno?

1) časom a viacnásobným sťahovaním (tento proces potrebuje veľa času, a preto sa z ekonomického hľadiska zväčša nevykonáva)

2) rôznymi typmi produktov živočíšneho pôvodu, ako napríklad:

  • želatína – extrakt z kostí a koží
  • albumín – proteín z vaječného bielka
  • vyzina – kolagén z jeseterových rýb
  • kazeín – mliečna bielkovina

3) filtrovaním (nie je účinné na každú nežiaducu látku)

4) bentonitom.

Bentonit je prírodný minerálny íl so záporným elektrickým nábojom, ktorý vzniká sedimentovaním sopečného popola (tuf).

Má schopnosť niekoľkonásobne zväčšiť svoj objem, čím fantasticky slúži na naviazanie obrovského množstva látok s kladným nábojom. Napríklad bielkovina.

Bielkovina nám vinárom spôsobuje najväčší problém vo fľašiach, pretože ju nie je možné odstrániť filtrovaním a je termolabilná. V praxi to znamená, že po nafľašovaní máme krásne číre víno. Pokiaľ sme neodstránili bielkovinu z vína pred nafľašovaním, tak po zmene teploty, napríklad v obchode alebo u vás v obývačke, sa bielkovina vyzráža vo forme jemného prášku. Tento jemný prášok spôsobuje zakalenie vína.

 

U nás vo Vinárstve Anton Uhnák používame na čírenie vín filtráciu a bentonit ako prírodný produkt, ktorý funguje na fyzikálnych princípoch – výmene elektrického náboja.

Preto môžeme s rukou na srdci povedať, že naše vínaVEGÁN-ske.