Je každé víno VEGÁNSKE?

Anton Uhnák BLOG

Stále viac ľudí sa zaujíma o vína s označením VEGÁN.
Je zvláštne zamýšľať sa, že víno, ktoré je 100% produkt z hrozna, môže obsahovať živočíšne zložky.

A predsa môže aj keď len stopové.

Prečo je to tak?

Pri výrobe vína, najmä pri kvasení a zrení vzniká obrovské množstvo látok, ktoré môžu pozitívne,
ale veľmi často aj negatívne ovplyvniť budúcu kvalitu a dlhovekosť nášho milovaného produktu.
Tieto nežiaduce látky odstraňujeme z vína čírením.

Ako číriť víno:

1) časom a viacnásobným sťahovaním (tento proces potrebuje veľa času, a preto sa z ekonomického hľadiska zväčša nevykonáva)

2) rôznymi typmi produktov živočíšneho pôvodu, ako napríklad:

  • želatína – extrakt z kostí a koží
  • albumín – proteín z vaječného bielka
  • vyzina – kolagén z jeseterových rýb
  • kazeín – mliečna bielkovina

3) filtrovaním (nie je účinné na každú nežiaducu látku)

4) bentonitom

Bentonit  je prírodný minerálny íl so záporným elektrickým nábojom, ktorý vzniká sedimentovaním sopečného popola (tuf).

Má schopnosť niekoľkonásobne zväčšiť svoj objem, čím fantasticky slúži na naviazanie obrovského množstva látok s kladným nábojom. Napríklad bielkovina.

Bielkovina nám vinárom spôsobuje najväčší problém vo fľašiach, pretože ju nie je možné odstrániť filtrovaním a je termolabilná.  V praxi to znamená, že po nafľašovaní máme krásne číre víno. Pokiaľ sme neodstránili bielkovinu z vína pred nafľašovaním, tak po zmene teploty, napríklad v obchode alebo u vás v obývačke sa bielkovina vyzráža vo forme jemného prášku. Tento jemný prášok spôsobuje zakalenie vína.

 

U nás vo Vinárstve Anton Uhnák používame na čírenie vín filtráciu a bentonit ako prírodný produkt, ktorý funguje na fyzikálnych princípoch – výmenou elektrického náboja.

Preto môžeme s rukou na srdci povedať, že naše vínaVEGÁN-ske.