rodinné vinárstvo stolovanie vo vinici

Top 5 receptov na zákusky s vínom: s vínom aj sladké chutí viac

Anton UhnákRecepty

Víno je jedným z obľúbených alkoholických nápojov. Vyhľadávajú ho muži aj ženy a výhodou je, že je možné ho kombinovať s akýmkoľvek druhom jedla. Víno však nemusíme konzumovať len ako nápoj. Často sa využíva aj ako prísada do jedál a do dezertov, ktorým dodáva jedinečnú chuť. Neveríte? Toto je 5 receptov na zákusky s vínom, do ktorých sa okamžite zamilujete!

Víno je dôležitou súčasťou gastronómie, v mnohých krajinách je však považované aj za súčasť spoločenského a kultúrneho dedičstva. Viaceré vinohradnícke oblasti doma aj v zahraničí sú neodmysliteľnou súčasťou mapy cestovného ruchu a degustácia vína jednoznačne patrí k pôsobivým a obľúbeným gastronomickým zážitkom. Napriek tomu sa víno nekonzumuje len ako nápoj. V rámci gastronómie sa využíva aj na prípravu jedál a dezertov, ktoré vás už pri prvom súste ohúria svojou jedinečnou chuťou. S troškou šikovnosti si ich jednoducho pripravíte aj doma. Klasika na rodinný nedeľný obed to síce nebude, ale na večeru s veselou partiou priateľov sa hodia ako uliate. Toto je 5 tipov, ktoré si okamžite zamilujete!

1. Hrušky pošírované v červenom víne

Červené víno je jedinečné svojou farbou, ktorá môže nadobúdať odtiene jasno červenej až po tmavo fialovú. Obsahuje prírodné látky nazývané taníny, ktoré majú priaznivé zdravotné účinky a vďaka ktorým červené víno naberá rokmi na kvalite.

hrušky víno

Čo budeme potrebovať?

  • 4 hrušky
  • 0,75 l červeného vína
  • škoricu
  • klinčeky
  • čierne korenie
  • 125 g cukru
  • ½ citrónu
  • ½ pomaranča
  • muškátový oriešok
  • zázvor

Ako na to?

Najskôr si ošúpeme pomaranč a citrón a vytlačíme z nich ovocnú šťavu. Neskôr ošúpeme aj hrušky a opatrne z nich odstránime jadierka, stopku však ponecháme. Ak sú hrušky veľké, môžeme ich prekrojiť.

Víno s ovocnou šťavou uvedieme do varu, pridáme korenie, citrusovú kôru a cukor. Do zmesi následne vložíme hrušky, ktoré necháme pošírovať na veľmi miernom plameni zhruba 15 minút. Keď hrušky poriadne zmäknú, stiahneme ich z plameňa a hrniec so zmesou dáme na noc do chladničky. Druhý deň šťavu zvaríme do sirupovej konzistencie, precedíme ju a pošírované hrušky ňou polejeme.

Tip od nás: 

Pokiaľ v rámci návštevy očakávate aj vegánov alebo histaminikov, môžete klasické červené víno zameniť za vegánske víno alebo za bezhistamínové víno. Jednou z možností je Pesecká Leánka víno, ktoré má príjemnú ovocnú chuť a nízky obsah alkoholu, vďaka čomu vystupujú na povrch muškátové tóny s vyváženou kyslosťou. Uvidíte, že takýmto alternatívam sa vaši hostia úprimne potešia.

2. Čokoládové brownies z červeného vína

Čokoládové brownies poznajú všetci, ale jedli ste už brownies s červeným vínom?

Čo budeme potrebovať?

  • 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ¼ hrnčeka krupicového cukru
  • 250 g masla
  • ½ hrnčeka višní
  • ¾ hrnčeka červeného vína (odporúčame siahnuť po kvalitnom červenom víne – ideálne bude navštíviť overené lokálne vinárstvo)
  • 175 g tmavej čokolády
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice kakaa
  • štipku soli

Ako na to?

Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli a potom zmes necháme mierne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi následne pridáme vajíčka, cukor, kakao, múku, soľ a nakoniec červené víno s višňami. Celú zmes vymiešame v hladké tuhšie cesto, vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a zhruba 50 minút pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C.

3. Zmrzlina z červeného vína

Zmrzlina sa dá pripraviť na milión spôsobov, vedeli ste však, že okrem rôznych druhov ovocných a čokoládových existuje aj zmrzlina z červeného vína?

zmrzlina z červeného vína

Čo budeme potrebovať?

  • 0,75 l červeného vína
  • 1 ks celej škorice
  • 4 žĺtka
  • 150 g cukru
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml plnotučného mlieka

Ako na to?

Hneď v prvom kroku dáme variť víno so škoricou, necháme ho zredukovať na 125 ml a následne necháme vychladnúť. Medzitým dáme zohriať smotanu s mliekom a žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Horúcu zmes smotany a mlieka následne pomaly a za stáleho miešania prilievame do pripravenej žĺtkovej peny. Zmes potom za stáleho miešania necháme mierne zhustnúť – pozor, nemala by presiahnuť teplotu 80°C, následne necháme vychladnúť, prilejeme studené víno, nalejeme do zmrzlinovača a dáme stuhnúť do mrazničky.

4. Horúca čokoláda s červeným vínom

Horúca čokoláda dokáže poriadne zahriať, v prípade tej, ktorá je kombinovaná s červeným vínom, to však platí dvojnásobne.

Čo budeme potrebovať?

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka mletej škorice
  • 400 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 150 ml červeného vína

Ako na to?

Všetky suroviny zmiešame do jedného hrnca. Privedieme ich do varu, prilejeme víno, premiešame a krátko prehrejeme. Potom zmes odstavíme a ešte za horúca podávame.

5. Vínové koláčiky

Rýchlym a jednoduchým receptom na vínovú pochúťku sú aj vínové koláčiky, ktoré máte raz-dva hotové.

kolaciky z bieleho vina biele vino

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 7 PL bieleho vína
  • 6 bal. vanilkového cukru

Ako na to?

Maslo, múku a biele víno spracujeme do formy cesta, ktoré necháme pol hodiny odležať v chladničke. Keď cesto zachladne, vyberieme ho, vyvaľkáme na tenké plátky a vykrojíme ho do podoby drobných tvarov. Tie potom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pečieme zhruba 8 minút v rúre vyhriatej na 170 °C a ešte horúce ich obalíme vo vanilkovom cukre.