Víno je jedným z obľúbených alkoholických nápojov. Vyhľadávajú ho muži aj ženy a výhodou je, že je možné ho kombinovať s akýmkoľvek druhom jedla. Víno však nemusíme konzumovať len ako nápoj. Často sa využíva aj ako prísada do jedál a do dezertov, ktorým dodáva jedinečnú chuť. Neveríte? Toto je 5 receptov na zákusky s vínom, do ktorých sa okamžite zamilujete!
Víno je dôležitou súčasťou gastronómie, v mnohých krajinách je však považované aj za súčasť spoločenského a kultúrneho dedičstva. Viaceré vinohradnícke oblasti doma aj v zahraničí sú neodmysliteľnou súčasťou mapy cestovného ruchu a degustácia vína jednoznačne patrí k pôsobivým a obľúbeným gastronomickým zážitkom. Napriek tomu sa víno nekonzumuje len ako nápoj. V rámci gastronómie sa využíva aj na prípravu jedál a dezertov, ktoré vás už pri prvom súste ohúria svojou jedinečnou chuťou. S troškou šikovnosti si ich jednoducho pripravíte aj doma. Klasika na rodinný nedeľný obed to síce nebude, ale na večeru s veselou partiou priateľov sa hodia ako uliate. Toto je 5 tipov, ktoré si okamžite zamilujete!
1. Hrušky pošírované v červenom víne
Červené víno je jedinečné svojou farbou, ktorá môže nadobúdať odtiene jasno červenej až po tmavo fialovú. Obsahuje prírodné látky nazývané taníny, ktoré majú priaznivé zdravotné účinky a vďaka ktorým červené víno naberá rokmi na kvalite.
Čo budeme potrebovať?
- 4 hrušky
- 0,75 l červeného vína
- škoricu
- klinčeky
- čierne korenie
- 125 g cukru
- ½ citrónu
- ½ pomaranča
- muškátový oriešok
- zázvor
Ako na to?
Najskôr si ošúpeme pomaranč a citrón a vytlačíme z nich ovocnú šťavu. Neskôr ošúpeme aj hrušky a opatrne z nich odstránime jadierka, stopku však ponecháme. Ak sú hrušky veľké, môžeme ich prekrojiť.
Víno s ovocnou šťavou uvedieme do varu, pridáme korenie, citrusovú kôru a cukor. Do zmesi následne vložíme hrušky, ktoré necháme pošírovať na veľmi miernom plameni zhruba 15 minút. Keď hrušky poriadne zmäknú, stiahneme ich z plameňa a hrniec so zmesou dáme na noc do chladničky. Druhý deň šťavu zvaríme do sirupovej konzistencie, precedíme ju a pošírované hrušky ňou polejeme.
Tip od nás:
Pokiaľ v rámci návštevy očakávate aj vegánov alebo histaminikov, môžete klasické červené víno zameniť za vegánske víno alebo za bezhistamínové víno. Jednou z možností je Pesecká Leánka víno, ktoré má príjemnú ovocnú chuť a nízky obsah alkoholu, vďaka čomu vystupujú na povrch muškátové tóny s vyváženou kyslosťou. Uvidíte, že takýmto alternatívam sa vaši hostia úprimne potešia.
2. Čokoládové brownies z červeného vína
Čokoládové brownies poznajú všetci, ale jedli ste už brownies s červeným vínom?
Čo budeme potrebovať?
- 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
- 1 a ¼ hrnčeka krupicového cukru
- 250 g masla
- ½ hrnčeka višní
- ¾ hrnčeka červeného vína (odporúčame siahnuť po kvalitnom červenom víne – ideálne bude navštíviť overené lokálne vinárstvo)
- 175 g tmavej čokolády
- 3 vajcia
- 3 lyžice kakaa
- štipku soli
Ako na to?
Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli a potom zmes necháme mierne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi následne pridáme vajíčka, cukor, kakao, múku, soľ a nakoniec červené víno s višňami. Celú zmes vymiešame v hladké tuhšie cesto, vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a zhruba 50 minút pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C.
3. Zmrzlina z červeného vína
Zmrzlina sa dá pripraviť na milión spôsobov, vedeli ste však, že okrem rôznych druhov ovocných a čokoládových existuje aj zmrzlina z červeného vína?
Čo budeme potrebovať?
- 0,75 l červeného vína
- 1 ks celej škorice
- 4 žĺtka
- 150 g cukru
- 300 ml smotany na šľahanie
- 250 ml plnotučného mlieka
Ako na to?
Hneď v prvom kroku dáme variť víno so škoricou, necháme ho zredukovať na 125 ml a následne necháme vychladnúť. Medzitým dáme zohriať smotanu s mliekom a žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Horúcu zmes smotany a mlieka následne pomaly a za stáleho miešania prilievame do pripravenej žĺtkovej peny. Zmes potom za stáleho miešania necháme mierne zhustnúť – pozor, nemala by presiahnuť teplotu 80°C, následne necháme vychladnúť, prilejeme studené víno, nalejeme do zmrzlinovača a dáme stuhnúť do mrazničky.
4. Horúca čokoláda s červeným vínom
Horúca čokoláda dokáže poriadne zahriať, v prípade tej, ktorá je kombinovaná s červeným vínom, to však platí dvojnásobne.
Čo budeme potrebovať?
- 100 g horkej čokolády
- 1 PL kakaa
- 1 PL hnedého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka mletej škorice
- 400 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
- 150 ml červeného vína
Ako na to?
Všetky suroviny zmiešame do jedného hrnca. Privedieme ich do varu, prilejeme víno, premiešame a krátko prehrejeme. Potom zmes odstavíme a ešte za horúca podávame.
5. Vínové koláčiky
Rýchlym a jednoduchým receptom na vínovú pochúťku sú aj vínové koláčiky, ktoré máte raz-dva hotové.
Čo budeme potrebovať?
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 7 PL bieleho vína
- 6 bal. vanilkového cukru
Ako na to?
Maslo, múku a biele víno spracujeme do formy cesta, ktoré necháme pol hodiny odležať v chladničke. Keď cesto zachladne, vyberieme ho, vyvaľkáme na tenké plátky a vykrojíme ho do podoby drobných tvarov. Tie potom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pečieme zhruba 8 minút v rúre vyhriatej na 170 °C a ešte horúce ich obalíme vo vanilkovom cukre.