Sauvignon ingrediencie na krémové rizoto

Sauvignon a krémové rizoto = ideálna kombinácia

Eva UhnákováRecepty

Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúce krémové rizoto. Správnu chuť dobrého rizota tvorí kvalitná ryža, silný vývar a chutné vínko.

Talianske rizoto

Originál talianske rizoto je severotaliansky pokrm z ryže varený s vývarom dovtedy, kým nedosiahne príjemnú krémovú konzistenciu. Vývar môže byť z mäsa, rýb alebo zeleniny. Obsahuje maslo, cibuľu, parmezán a samozrejme kvalitné biele víno.

Výber každej ingrediencie ovplyvní výsledný gurmánsky zážitok. My sme pri varení použili Sauvignon z našej ponuky vína, ktorý dodal rizotu ten správny šmrnc.

Ingrediencie pre 4 porcie:

1/2 póru
1 cibuľa
olivový olej
2 bobkové listy
tymian
rozmarín
100g prosciutta
150g dlhej ryže
50ml suchý Sauvignon
1l hovädzieho vývaru
dubáky
soľ
mleté čierne korenie
100g hrášku
50g parmezánu
2 lyžice masla
petržlenová vňať
rukola

Postup:

  1. Na olivovom oleji opražíme pór s cibuľkou, po chvíľke pridáme bobkové listy, tymián, rozmarín a na jemno nakrájané prosciutto.
  2. Následne pridáme ryžu, podlejeme suchým Sauvignonom a minútku povaríme kvôli odpareniu alkoholu.
  3. Teraz je ten správny čas na pohár dobre vychladeného Sauvignonu.
  4. Po naberačkách za stáleho miešania pridávame hovädzí vývar tak, aby bola ryža konštantne zaliata. Ochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni približne 10 minút.
  5. Pridáme dubáky a hrášok a miešame pokiaľ ryža nie je hotová. Potom posypeme najemno nastrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a rukolou. Na záver rozpustíme 2 lyžice masla.
  6. Necháme odpočívať pod pokrievkou 3 minúty, ozdobíme a servírujeme.

Dobrú chuť a na zdravie!

Sauvignon