Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúce krémové rizoto. Správnu chuť dobrého rizota tvorí kvalitná ryža, silný vývar a chutné vínko.
Talianske rizoto
Originál talianske rizoto je severotaliansky pokrm z ryže varený s vývarom dovtedy, kým nedosiahne príjemnú krémovú konzistenciu. Vývar môže byť z mäsa, rýb alebo zeleniny. Obsahuje maslo, cibuľu, parmezán a samozrejme kvalitné biele víno.
Výber každej ingrediencie ovplyvní výsledný gurmánsky zážitok. My sme pri varení použili Sauvignon z našej ponuky vína, ktorý dodal rizotu ten správny šmrnc.
Ingrediencie pre 4 porcie:
1/2 póru
1 cibuľa
olivový olej
2 bobkové listy
tymian
rozmarín
100g prosciutta
150g dlhej ryže
50ml suchý Sauvignon
1l hovädzieho vývaru
dubáky
soľ
mleté čierne korenie
100g hrášku
50g parmezánu
2 lyžice masla
petržlenová vňať
rukola
Postup:
- Na olivovom oleji opražíme pór s cibuľkou, po chvíľke pridáme bobkové listy, tymián, rozmarín a na jemno nakrájané prosciutto.
- Následne pridáme ryžu, podlejeme suchým Sauvignonom a minútku povaríme kvôli odpareniu alkoholu.
- Teraz je ten správny čas na pohár dobre vychladeného Sauvignonu.
- Po naberačkách za stáleho miešania pridávame hovädzí vývar tak, aby bola ryža konštantne zaliata. Ochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni približne 10 minút.
- Pridáme dubáky a hrášok a miešame pokiaľ ryža nie je hotová. Potom posypeme najemno nastrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a rukolou. Na záver rozpustíme 2 lyžice masla.
- Necháme odpočívať pod pokrievkou 3 minúty, ozdobíme a servírujeme.
Dobrú chuť a na zdravie!