Krémové rizoto so Sauvignonom

Eva Uhnáková BLOG

Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúce krémové rizoto. Správnu chuť dobrého rizota tvorí kvalitná ryža, silný vývar a chutné vínko. Výber každej ingrediencie ovplyvní výsledný gurmánsky zážitok. Pri varení sme použili náš Sauvignon 2020, ktorý dodal rizotu ten správny šmrnc.

Ingrediencie pre 4 porcie:

1/2 póru
1 cibuľa
olivový olej
2 bobkové listy
tymian
rozmarín
100g prosciutta
150g dlhej ryže
50ml suchý Sauvignon
1l hovädzieho vývaru
dubáky
soľ
mleté čierne korenie
100g hrášku
50g parmezánu
2 lyžice masla
petržlenová vňať
rukola

Postup:

  1. Na olivovom oleji opražíme pór s cibuľkou, po chvíľke pridáme bobkové listy, tymián, rozmarín a na jemno nakrájané prosciutto.
  2. Následne pridáme ryžu, podlejeme suchým Sauvignonom a minútku povaríme kvôli odpareniu alkoholu.
  3. Čas na pohár dobre vychladeného Sauvignonu.
  4. Po naberačkách za stáleho miešania pridávame hovädzí vývar tak, aby bola ryža konštantne zaliata. Ochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni približne 10 minút.
  5. Pridáme dubáky a hrášok a miešame pokiaľ ryža nie je hotová.  Potom posypeme najemno nastrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a rukolou. Na záver rozpustíme 2 lyžice masla.
  6. Necháme odpočívať pod pokrievkou 3 minúty, ozdobíme a servírujeme.

Dobrú chuť a na zdravie