Bezhistamínové víno

Existuje bezhistamínové víno?

Branislav Malevič BLOG

Čoraz častejšie sa nás na degustáciách alebo v správach pýtate, či sú naše vína bezhistamínové. Preto sme sa rozhodli podrobiť výber našich vín testom na túto organickú zlúčeninu a napísať viac o vínach, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacimi histamínovou intoleranciou (HIT).

Čo je histamín?

Histamín bol objavený v roku 1910 Henrym Daleom. V roku 1920 bol potvrdený ako hlavný mediátor alergických chorôb. Histamín sa produkuje najmä v potravinách, v ktorých dochádza k bakteriálnej fermentácii. Sú to napríklad zrelé syry, údené mäso, bravčové mäso, morské plody, kyslá kapusta, tofu alebo pivo.

 

Možno budete prekvapený, že histamín nájdete aj v čerstvej zelenine a ovocí ako sú napríklad paradajky, avokádo, špenát, citrusy a jahody. Na internete nájdete veľa zoznamov s vhodnými potravinami pre ľudí trpiaci alergiou na histamín.

 

Konzumácia alkoholu zvyšuje priepustnosť bunkových membrán, a tým znižuje hranicu tolerancie histamínu. Preto najmä pri kombinácii alkoholu a potravín bohatých na histamín (napríklad červené víno a syry), sa môžu prejaviť veľmi silné reakcie.

Aké sú možné symptómy po požití potravín bohatých na histamín?

  • Začervenanie kože, žihľavka, ekzém, svrbenie
  • bolesť hlavy, návaly horúčavy, migréna, závrat
  • tečúci nos, ťažkosti s dýchaním, bronchiálna astma, bolesť v krku
  • nadúvanie (plynatosť), hnačka, zápcha, nevoľnosť / vracanie, bolesť brucha, pálenie záhy
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia), tachykardia, srdcové arytmie, nízky krvný tlak (hypotenzia)
  • menštruačné poruchy (dysmenorea), cystitída, uretritída a podráždenie sliznice ženských genitálií
  • retencia vody (edém), edém kostnej drene (BME), bolesť kĺbov
  • únava, poruchy spánku
  • zmätenosť, nervozita, depresívne nálady

Je možné na trhu kúpiť víno s nulovou hodnotou histamínu?

Nie. Môžete kúpiť vína s veľmi nízkymi hodnotami histamínu, ktoré dovoľuje legislatíva označovať ako bezhistamínové. V skutočnosti sú to nízkohistamínové vína. Väčšina bielych vín má obsah histamínu cca 10 – 20 mg/l. Červené vína alebo šampanské vyrábané klasickou metodou možu mať obsah histamínu až 670 g/l.

V našom vinárstve Anton Uhnák ponúkame 3 odrodové vína a 2 cuvée s obsahom histamínu nižším ako 0,25 mg/l.

Naše vína máme pod kontrolou už od pestovania konkrétnej odrody hrozna. Šetrné ošetrovanie viniča, biologické hnojenie, ručný zber, použitie správnych kvasiniek a neustále kontrolovanie kvality našich produktov zaručuje, že naše vína sú vhodné aj pre “histaminikov”.

Tieto hodnoty nám zmeral ŠTÁTNY VETERINÁRNY A POTRAVINOVÝ ÚSTAV V DOLNOM KUBÍNE. Protokol o skúške si môžete pozrieť priamo na podstránke s produktom vína z kategórie Nízkohistamínové vína.

Pozrite si našu ponuku vín vhodných pre pacientov trpiacim HIT.

Traja Králi 2018, suché
Pesecká leánka 2021, polosladké
Pesecká leánka 2021, suché
Devín 2021, suché
Sauvignon 2021

FRAliberNET 2017 – suché
Alibernet 2018 – suché
Frankovka rosé 2020 – polosladké
Rizling rýnsky 2020 – suché

Frankovka Rose

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Histam%C3%ADnov%C3%A1_intolerancia
https://sk.wikipedia.org/wiki/Histam%C3%ADn
https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/histaminova-intolerancia/
https://www.svps.sk/potraviny/info_Histamin.asp