Čoraz častejšie sa nás na degustáciách alebo v správach pýtate, či sú naše vína bezhistamínové. Preto sme sa rozhodli podrobiť výber našich vín testom na túto organickú zlúčeninu a napísať viac o vínach, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (HIT).
Čo je histamín?
Histamín bol objavený v roku 1910 Henrym Daleom. V roku 1920 bol potvrdený ako hlavný mediátor alergických chorôb. Histamín sa produkuje najmä v potravinách, v ktorých dochádza k bakteriálnej fermentácii. Sú to napríklad zrelé syry, údené mäso, bravčové mäso, morské plody, kyslá kapusta, tofu alebo pivo.
Možno budete prekvapený, že histamín nájdete aj v čerstvej zelenine a ovocí ako sú napríklad paradajky, avokádo, špenát, citrusy a jahody. Na internete nájdete veľa zoznamov s vhodnými potravinami pre ľudí trpiaci alergiou na histamín.
Konzumácia alkoholu zvyšuje priepustnosť bunkových membrán, a tým znižuje hranicu tolerancie histamínu. Preto najmä pri kombinácii alkoholu a potravín bohatých na histamín (napríklad červené víno a syry), sa môžu prejaviť veľmi silné reakcie.
Aké sú možné symptómy po požití potravín bohatých na histamín?
- Začervenanie kože, žihľavka, ekzém, svrbenie
- bolesť hlavy, návaly horúčavy, migréna, závrat
- tečúci nos, ťažkosti s dýchaním, bronchiálna astma, bolesť v krku
- nadúvanie (plynatosť), hnačka, zápcha, nevoľnosť / vracanie, bolesť brucha, pálenie záhy
- vysoký krvný tlak (hypertenzia), tachykardia, srdcové arytmie, nízky krvný tlak (hypotenzia)
- menštruačné poruchy (dysmenorea), cystitída, uretritída a podráždenie sliznice ženských genitálií
- retencia vody (edém), edém kostnej drene (BME), bolesť kĺbov
- únava, poruchy spánku
- zmätenosť, nervozita, depresívne nálady
Je možné na trhu kúpiť víno s nulovou hodnotou histamínu?
Nie. Môžete kúpiť vína s veľmi nízkymi hodnotami histamínu, ktoré dovoľuje legislatíva označovať ako bezhistamínové. V skutočnosti sú to nízkohistamínové vína. Väčšina bielych vín má obsah histamínu cca 10 – 20 mg/l. Červené vína alebo šampanské vyrábané klasickou metodou možu mať obsah histamínu až 670 g/l.
V našom vinárstve Anton Uhnák ponúkame 3 odrodové vína a 2 cuvée s obsahom histamínu nižším ako 0,25 mg/l.
Naše vína máme pod kontrolou už od pestovania konkrétnej odrody hrozna. Šetrné ošetrovanie viniča, biologické hnojenie, ručný zber, použitie správnych kvasiniek a neustále kontrolovanie kvality našich produktov zaručuje, že naše vína sú vhodné aj pre “histaminikov”.
Tieto hodnoty nám zmeral ŠTÁTNY VETERINÁRNY A POTRAVINOVÝ ÚSTAV V DOLNOM KUBÍNE. Protokol o skúške si môžete pozrieť priamo na podstránke s produktom vína z kategórie Nízkohistamínové vína.
Zdroje:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Histam%C3%ADnov%C3%A1_intolerancia
https://sk.wikipedia.org/wiki/Histam%C3%ADn
https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/histaminova-intolerancia/
https://www.svps.sk/potraviny/info_Histamin.asp