histamín okuliare diár

Histamínová intolerancia – musíme sa naozaj vzdať alkoholu?

Anton UhnákZaujímavosti z vinárstva

Alkohol je ako dvojsečná zbraň. Jeho nadmerná konzumácia dokáže narobiť veľa neplechy, ale na druhej strane vám môže pomôcť socializovať sa a nakopnúť vašu ostýchavú povahu tým správnym smerom. Histamínová intolerancia však môže zkomplikovať jeho pitie. Ak ňou trpíte, vyberajte starostlivo. Vyhnete sa tak nepríjemným zdravotným problémom, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť.  

Za bežných okolností vám pohár vína nespôsobí vôbec nič. Diagnóza histamínová intolerancia však veci mení. Histamín je chemická látka, ktorá ovplyvňuje procesy v našom tele:

  1. Posiela správy do nášho mozgu.
  2. Spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia.
  3. Pomáha telu ,,prekonať“ zranenie alebo alergickú reakciu.

Histamínová intolerancia neznamená ,,doslova“ citlivosť na histamín, ale, že vaše telo ho nedokáže správne rozložiť. Jej príznaky sú nešpecifické – môžu sa javiť ako príznaky iných ochorení a stavov. To lekárom často sťažuje určiť túto diagnózu. Najčastejšie sa prejavujú žalúdočnými a črevnými problémami, ale potrápiť vás môžu aj migrény, upchatý nos, silná únava, žihľavka, vysoký krvný tlak či nepravidelné bitie srdca.

Ak vám bol diagnostikovaný tento druh intolerancie, budete si musieť dávať pozor čo zjete a vypijete. Zdraviu prospešná strava obsahuje mierne hladiny histamínu. Ale aj tu sa nájdu ,,výnimky“ – mali by ste zabudnúť napríklad na fermentované či mliečne výrobky, avokádo, baklažán, špenát, paradajky a tiež na všetky jedlá s potravinárskymi farbivami. Nápoje s obsahom alkoholu sa vyznačujú nielen vysokým obsahom histamínu, ale spôsobujú aj jeho zvýšenú produkciu v našom tele. Zlou správou je, že alkohol s nulovým obsahom histamínu a bez obsahu siričitanov neexistuje, tou lepšou však je, že dnes už poznáme aj alkohol s ich nižším obsahom. Po ktorých z nich sa oplatí siahnuť, ak trpíte histamínovou intoleranciou?

Všadeprítomný histamín

Histamín je látka, ktorá spolu s aminokyselinami patrí do skupiny amínov. Jednou z aminokyselín, bez ktorých naše telo nedokáže fungovať, je práve histidín, ktorý sa pomocou enzýmov produkovaných naším telom premieňa na samotný histamín. Histidín je však mimoriadne rozšírenou aminokyselinou, čo znamená, že nielen alkohol, ale aj väčšina potravín bude obsahovať určité množstvo histamínu. Viete, aké potraviny jesť pri histamínovej intolerancii?

V prípade alkoholu je však prítomnosť histamínu naozaj vysoká. Jedným z dôvodov sú enzýmy, ktoré popri úplnom štiepení histamínu spôsobujú aj štiepenie alkoholu.

Alkohol a histamínová intolerancia

Alkohol je omamná látka. Tlmí nervový systém, skresľuje úsudok, znižuje zábrany a aj schopnosť robiť racionálne rozhodnutia. V prípade alkoholu je prítomnosť histamínu naozaj vysoká. Jedným z dôvodov sú enzýmy, ktoré popri úplnom štiepení histamínu spôsobujú aj štiepenie alkoholu. Ten sa konkrétne vytvára v rámci procesu výroby či už fermentáciou alebo pri samotnom zrení alkoholu. Alkohol podporuje uvoľňovanie dopamínu a kvôli svojej zápalovej povahe je jednou z najhorších vecí, ktoré môžete počas histamínovej diéty konzumovať. Okrem vína je na histamín bohatá aj väčšina typických alkoholických a aj nealkoholických nápojov. Patria sem všetky ochutené likéry, miešané nápoje a aj väčšina obyčajných džúsov.

Histamín a víno

Víno sa vyrába takmer vo všetkých krajinách sveta, čo je zrejme aj dôvod toho, že patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje vôbec.  Kedysi panovala myšlienka, že víno spomedzi alkoholu má popredné miesto čo sa týka obsahu histamínu. Najnovšie chemické analýzy však ukazujú, že víno obsahuje relatívne nízke hodnoty histamínov a hladiny histamínu vo víne sú pod úrovňou, ktorá by spôsobila reakciu u väčšiny alergikov. Niektorí ľudia sú alergickí na siričitany vo víne a ich telá prirodzene produkujú histamín v reakcii na ich príjem. Okrem toho prítomnosť histamínu vo víne môže prispieť k nepriaznivým reakciám hlavne ak sa konzumuje s často obľúbenou ,,prílohou“ – syrom. Pri porovnávaní základných druhov vína ,,vyhráva“ červené víno, ktorého pohár môže obsahovať až tridsaťkrát viac histamínu než pohár bieleho vína.

červené víno syr bezhistamínové víno

Skutočné množstvo histamínu vo víne sa značne líši a závisí od niekoľkých faktorov, ako je druh hrozna, proces fermentácie a prítomnosť siričitanov. Hladinu histamínu vo víne ovplyvňuje proces známy ako jablčno-mliečna fermentácia. Ide o proces, počas ktorého baktérie produkujú kyselinu mliečnu, a zároveň konzumujú kyselinu jablčnú nachádzajúcu sa v hrozne. Kyslastá chuť vína vďaka tomu nadobúda omnoho jemnejší tón. Veľká časť histamínu nachádzajúceho sa vo víne vzniká práve počas jablčno-mliečnej fermentácie, no jeho produkciu ovplyvňuje aj prítomnosť siričitanov a samotného alkoholu. Jablčno-mliečna fermentácia sa totiž pri výrobe vína nevyužíva vždy. A hoci týmto postupom vznikajú všetky červené vína, nie je pravidlom, že sa uplatňuje aj pri výrobe tých bielych.

Histamínovú alergickú reakciu však okrem histamínu spôsobujú aj siričitany, na ktorých obsah sú najmä biele druhy vína mimoriadne bohaté. Pozor na ne by si mali dávať najmä astmatici, i keď citlivosť na siričitany, ktorá sa môže prejaviť sčervenaním, zrýchleným tepom, žihľavkou, závratmi, mdlobami, ťažkosťami s prehĺtaním či bolesťami brucha, môže postihnúť kohokoľvek. Počas pretrvávajúcich príznakov tejto reakcie sa navyše z buniek v našom tele uvoľňuje histamín, preto ak trpíte histamínovou intoleranciou, s popíjaním vína by ste to rozhodne nemali preháňať.

antihistamín tabletka

Ak sa u vás prejavuje citlivosť na siričitany aj histamín, môže byť alergická reakcia silnejšia než vtedy, keď trpíte “len” histamínovou intoleranciou. V oboch prípadoch by ste mali na pitie klasických druhov vín rýchlo zabudnúť.

  • V prípade, že sa u vás prejavuje citlivosť na siričitany, vyhľadávať by ste mali najmä vegánske víno. Tradične sa pri výrobe vína môžu použiť živočíšne látky (vo forme želatín) na čistenie či ,,vyladenie“ farby. Tieto sa vymenia za čisto rastlinné – neumelé – prísady. Okrem nízkeho obsahu siričitanov a alkoholu obsahuje aj veľmi málo, resp. žiadny cukor.
  • Ak namiesto citlivosti na siričitany trpíte intoleranciou na histamín, dobrou náhradou pre vás bude nízkohistamínové víno, resp. víno bez histamínuvyslovene určené pre ľudí s HIT. Vinárstvo, ktoré sa rozhodne produkovať bezhistamínové vína, musí dodržiavať odlišné procesy výroby. Rozhodujúcim môže byť tiež typ suda, v ktorom víno dozrieva, odroda hrozna či samotný druh vína, ktorý bude výsledkom výroby, ale aj druh baktérií, ktoré sú prítomné počas fermentácie. Klasická fermentácia, ktorá sa na štiepenie potravín používa po celé tisícročia najmä preto, aby boli pre naše telo ľahšie stráviteľné, dokáže totiž zmeniť chemické zloženie potravín takým spôsobom, že sú pre niektorých z nás jednoducho toxické.

,,Naturálni“ vinári vyrábajú svoje vína s malým zásahom. S ich vínami sa nemanipuluje s prísadami, kvasinkami a enzýmami, nadmerným obsahom oxidu siričitého ani vysokými koncentráciami alkoholu. Niektoré z najtradičnejších prírodných vín sa vyrábajú z prezretého hrozna, aby sa zabezpečil nižší podiel alkoholu.

Histamín a pivo

Podobne ako víno, aj pivo je produkt fermentácie, ktorej vedľajším produktom je aj histamín a alkohol. Ani konzumácia piva sa preto v prípade histamínovej intolerancie neodporúča. Ak si však musíte vybrať, určite siahnite po pivách, ktoré sú svetlé.

Čo piť v prípade histamínovej intolerancie?

Nič sa nemení na tom, že príznaky histamínovej intolerancie komplikuje konzumácia akéhokoľvek alkoholu, avšak voľbou, ktorá váš organizmus zaťaží najmenej, je obyčajná vodka, gin, biela tequila alebo biely rum, pričom vyberať by ste mali tie s najnižším obsahom alkoholu, nie príliš staré a tiež neochutené. Zásadne vyhýbať by ste sa, naopak, mali najmä whisky a bourbonu, ktoré väčšinou zrejú aj niekoľko rokov. Ak vás ,,chytila slina“ a vy viete, že pár drinkom neodoláte – nezabúdajte na dostatočný príjem vody. Jej pitím okrem zabezpečenia efektívneho dodávania živín znižujete produkciu histamínu.

Zdroj obrázkov: shutterstock.com


Z našej ponuky vín vyberáme